ΥΓΕΙΑ

ΠΣΦ: Να ενταχθούν οι φυσικοθεραπευτές στο σχέδιο για την κατ΄οίκον νοσηλεία

Υπουργείο Υγείας
Στις ομάδες για την κατ' οίκον νοσηλεία ζητούν να ενταχθούν οι φυσικοθεραπευτές
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πενήντα χιλιάδες κατ' οίκον συνεδρίες φυσικοθεραπείας παρέχονται κάθε χρόνο σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, σε βαριά περιστατικά που δεν μπορούν να μετακινηθούν. 

Την ένταξη των φυσικοθεραπευτών στο υπό σύνταξη ειδικό σχέδιο για την κατ' οίκον νοσηλεία, που θα χρηματοδοτηθεί με 14 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών με επιστολή του προς την Ομάδα Εργασίας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), την οποία κοινοποιεί και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η επταμελής ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για να ετοιμάσει το σχέδιο αυτό, θα ορίσει – μεταξύ άλλων παραμέτρων – και τις ειδικότητες των επαγγελματιών υγείας που θα στελεχώνουν τις ομάδες που θα προσφέρουν τις κατ’ οίκον συνεδρίες σε παθήσεις όπως χρόνια αναπνευστικά, αποφρακτικά ή περιοριστικά νοσήματα, νευρολογικές παθήσεις ταχέως ή βραδέως εξελισσόμενες, όπως η νόσος κινητικού νευρώνα, μυασθένεια, κυστική ίνωση, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες.

Ο ρόλος των φυσικοθεραπευτών στην κατ’ οίκον νοσηλεία είναι κομβικός, υποστηρίζει ο ΠΦΣ. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπείας (World Confederation for Physical Therapy – WCPT), η φυσικοθεραπεία εμπλέκεται με την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη, τη θεραπευτική παρέμβαση και την αποκατάσταση σε οποιαδήποτε παθολογία προκαλεί πόνο ή κινητική δυσλειτουργία. Υπό αυτή την έννοια, η φυσικοθεραπεία παρεμβαίνει σε επίπεδο οργανικό (σωματικό), ψυχολογικό και κοινωνικό, καθώς έχει ως σκοπό την πλήρη επανένταξη του ατόμου στο εργασιακό και κοινωνικό του γίγνεσθαι. Η φυσικοθεραπεία προϋποθέτει την αλληλεπίδραση μεταξύ του φυσικοθεραπευτή, των ασθενών, των άλλων επαγγελματιών υγείας, των οικογενειών των ασθενών, των φροντιστών των ασθενών και των κοινοτήτων, σε μια διαδικασία όπου αξιολογείται η δυνατότητα κίνησης και καθορίζονται οι στόχοι παρέμβασης με τη χρήση ειδικών γνώσεων και δεξιοτήτων.

Οι φυσικοθεραπευτές, είτε ως μεμονωμένοι θεραπευτές μετά τη διάγνωση των ιατρών, είτε ως μέλη της ομάδας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης περίθαλψης, στη βελτίωση της υγείας σε πληθυσμούς, στη βελτίωση της λειτουργίας της ομάδας και της ολιστικής προσέγγισης του ασθενούς και τελικά στη μείωση του κατά κεφαλήν κόστους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΣΦ Πέτρο Λυμπερίδη, «Ο ΠΣΦ υπερτονίζει στην επιστολή του ότι είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγεται η νοσηλεία στα Νοσοκομεία και να επιλέγεται η κατ΄οίκον νοσηλεία, εφόσον επιτρέπει η κατάσταση του ασθενούς, διότι αποφεύγονται πιθανές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, βελτιώνεται η ψυχολογία του ασθενούς και μειώνεται το κόστος νοσηλείας σημαντικά, κάτι που τονίζεται με έμφαση και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) και υπογραμμίζει τη σημαντικότητα της συνεισφοράς της φυσικοθεραπείας, δεδομένου ότι αποδεδειγμένα επιτυγχάνει, εκτός από τη βελτίωση της υγείας του ασθενούς και τη μείωση των συνολικών δαπανών υγείας».

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΥ: Έληξε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον κορονοϊό

Συνέδριο Economist: Πλεύρης - Ξεκινά κατ' οίκον νοσηλεία και ανακουφιστική φροντίδα