ΥΓΕΙΑ

Συνέδριο Economist: Πλεύρης - Ξεκινά κατ' οίκον νοσηλεία και ανακουφιστική φροντίδα

Θάνος Πλεύρης
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης
EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Το 3o Ετήσιο Συνέδριο του Economist, με θέμα την ατζέντα της Ελλάδας για την καταπολέμηση του καρκίνου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (07/03/2023).

Έκρηξη των νέων διαγνώσεων καρκίνου αναμένεται τα επόμενα χρόνια, σε όλες τις χώρες, γιατί στην τριετία της πανδημίας του κορονοϊού δεν έγιναν ή καθυστέρησαν να πραγματοποιηθούν οι διαγνωστικές εξετάσεις που έπρεπε να γίνουν, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στο Συνέδριο του Economist, για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης, της διάγνωσης και θεραπείας, καθώς και της επιβίωσης των ασθενών για την αντιμετώπιση της νόσου στη χώρα μας. Ήδη υπάρχουν τρία οργανωμένα προγράμματα πρόληψης για τον καρκίνο, τόνισε. Στο πλαίσιο των δωρεάν προληπτικών ελέγχων, 6.113 γυναίκες έχουν βρεθεί με καρκίνο του μαστού, στα πρώιμα στάδια. Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε πως τα προγράμματα αυτά θα επεκταθούν και σε άλλες μορφές καρκίνου. «Ξεκινάει και η κατ' οίκον νοσηλεία και η ανακουφιστική φροντίδα για τους ογκολογικούς ασθενείς, οι οποίες είναι στις προτεραιότητές μας, όπως και οι νέες τεχνολογίες καθώς ήδη έχουμε έτοιμο το μητρώο για τον παιδικό καρκίνο και στόχος είναι να υπάρξει σύντομα και το συνολικό μητρώο για τον καρκίνο στη χώρα μας» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) Ζένια Σαριδάκη. Μιλώντας για τους βιοδείκτες, σημείωσε ότι «είναι κομβική σημασίας, καθώς σιγά-σιγά αρχίζουν να εντάσσονται στη συνταγογράφηση για τον καρκίνο του μαστού και είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο για τους γιατρούς, αλλά και τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν καλύτερα τη νόσο». Είπε επίσης, ότι παρά την δύσκολη διετία του κορονοϊού «συνεχίστηκε η υποστήριξη με προγράμματα κατά του καρκίνου τα οποία συμβάλλουν στην ιατρική ακριβείας στην Ογκολογία η οποία είναι πολύτιμη επένδυση στην πρόληψη, στη διάγνωση και στοχευμένη θεραπεία του καρκίνου».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Νίκος Δέδες, τόνισε ότι η συνεργασία για τον καρκίνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι καθοριστικής σημασίας. Όπως εξήγησε «προκύπτει από μελέτες ότι, ένα πέμπτο των ασθενών στην Ελλάδα αναφέρει πως έχει ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες λόγω κόστους και πρόσβασης ή καθυστερήσεων σε εξετάσεις και θεραπεία».

Τέλος, ο Cyril Schiever, αντιπρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας MSD αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην επιβίωση των ασθενών από διάφορους τύπους καρκίνου. Μάλιστα, τόνισε ότι «ένας στους τρεις ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, που θεραπεύτηκαν τη διετία 2018-2019 είναι ακόμα στη ζωή, κάτι που θα ήταν αδιανόητο να ισχυριστούμε πριν από 10 χρόνια». Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει πολλά όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά του καρκίνου (του τραχήλου της μήτρας) αλλά και τα καινοτόμα φάρμακα, αλλά είπε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό σχέδιο κατά του καρκίνου και στην Ελλάδα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «είναι σημαντικό να μετρούμε την επιτυχία αλλά και την αποτυχία μας, ώστε να έχουμε εικόνα για το τι αποδίδει και πόσο κοστίζει». Ο ίδιος, κλείνοντας ζήτησε ασφαλές περιβάλλον στο οποίο να μπορεί η φαρμακοβιομηχανία να καινοτομεί και να κάνει έρευνα.

Η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, λίγο αργότερα δήλωσε ότι με το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» έχουν ενταχθεί μια σειρά από δράσεις που αφορούν την πρόληψη, οι οποίες χρηματοδοτούνται με ποσό άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ. Σχετικά με τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, τόνισε πως έχουν ολοκληρωθεί πάνω από 100.000 μαστογραφίες στο πλαίσιο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», ενώ πάνω από 6.325 γυναίκες έχουν ανιχνευθεί έγκαιρα σε ζητήματα που αφορούν τον καρκίνο του μαστού. Αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να δημοσιευθεί η πρόσκληση για το πρόγραμμα του τραχήλου της μήτρας, το οποίο περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις για όλες τις γυναίκες 21 ως 65 ετών. Επίσης, η κυρία Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στα προσεχή προγράμματα, όπως προσυμπτωματικού ελέγχου για καρδιαγγειακά νοσήματα για άτομα 30-70 ετών, πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες έξι εβδομάδες, πρόληψης του καρκίνου του δέρματος και τέλος το πρόγραμμα έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του πνεύμονα.

Διαβάστε επίσης:

Να ενταχθούν στη συνταγογράφηση οι νέοι βιοδείκτες, ζητούν οι ογκολόγοι

Καρκίνος: Οι ανησυχητικοί δείκτες για την Ελλάδα - Αύξηση περιστατικών μέχρι το 2040

Κοινή πρόταση ογκολογικών φορέων για τον έλεγχο του καρκίνου στην Ελλάδα