ΥΓΕΙΑ

Τυχαία ανακάλυψη μπορεί να σταματήσει τη μετάδοση της ελονοσίας από τα κουνούπια

Τυχαία ανακάλυψη μπορεί να σταματήσει τη μετάδοση της ελονοσίας από τα κουνούπια
AP

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα βακτηριακό στέλεχος που υπάρχει στη φύση και μπορεί να βοηθήσει στην ανάσχεση της μετάδοσης της ελονοσίας από τα κουνούπια στον άνθρωπο. 

Τα βακτήρια θα μπορούσαν να είναι ένα νέο εργαλείο για την καταπολέμηση μίας από τις παλαιότερες ασθένειες του κόσμου, της ελονοσίας, η οποία σκοτώνει πάνω 600.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά κάτω των 5 ετών.

Επιστήμονες από μια ερευνητική μονάδα της Ισπανίας έκαναν μια τυχαία ανακάλυψη, ενώ ήταν σε εξέλιξη άλλο πείραμα σε μια αποικία κουνουπιών, με σκοπό την ανάπτυξη φαρμάκων. Σημειώνεται ότι η ερευνητική μονάδα διευθύνεται από τη φαρμακοβιομηχανία GSK.

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, στην αποικία των κουνουπιών σταμάτησε η ανάπτυξη των παρασίτων της ελονοσίας. «Ο ρυθμός μόλυνσης των κουνουπιών άρχισε να μειώνεται και μέχρι το τέλος του έτους τα κουνούπια δεν είχαν μολυνθεί με το παράσιτο της ελονοσίας» λέει η Dr Janneth Rodrigues, επικεφαλής του προγράμματος.

Η ερευνητική ομάδα πάγωσε τα δείγματα από το πείραμά της το 2014 και επέστρεψε σε αυτά δύο χρόνια αργότερα, για να δει τι είχε συμβεί. Περαιτέρω μελέτες αποκάλυψαν ότι ένα συγκεκριμένο στέλεχος βακτηρίων, το TC1, που υπάρχει φυσικά στο περιβάλλον, είχε σταματήσει την ανάπτυξη των παρασίτων της ελονοσίας στο έντερο των κουνουπιών.

«Μόλις το παράσιτο αποικίσει στο έντερο του κουνουπιού, αναπαράγεται για ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής του», λέει η Dr Rodrigues. «Και ανακαλύψαμε ότι, ναι, είναι τα βακτήρια που ήταν υπεύθυνα για τη μείωση της μετάδοσης σε αυτά τα κουνούπια».

Νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science υποδηλώνουν ότι τα βακτήρια μπορούν να μειώσουν το παρασιτικό φορτίο των κουνουπιών έως και 73%. Το βακτήριο εκκρίνει ένα μικρό μόριο (χαρμανίνη) το οποίο αναστέλλει τα πρώιμα στάδια του παρασίτου της ελονοσίας που αναπτύσσεται στο έντερο του κουνουπιού.

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, οι επιστήμονες της GSK ανακάλυψαν ότι η χαρμανίνη μπορεί είτε να καταποθεί από το κουνούπι εάν αναμιχθεί με ζάχαρη, είτε να απορροφηθεί κατά την επαφή με το κουνούπι. Αυτό ανοίγει τη δυνατότητα να εφαρμόζεται η δραστική ουσία σε επιφάνειες όπου τα κουνούπια ξεκουράζονται.

Αυτή τη στιγμή, είναι σε εξέλιξη δοκιμές που αξιολογούν την ασφάλεια της χρήσης του βακτηρίου στον πραγματικό κόσμο. Συγκεκριμένα, εφαρμόζεται σε μια προστατευμένη ερευνητική μονάδα στην Μπουρκίνα Φάσο, για να αξιολογηθεί πόσο αποτελεσματική και ασφαλής θα ήταν η χρήση της χαρμανίνης στα κουνούπια σε μεγάλη κλίμακα.

Η ελονοσία παραμένει μία από τις πιο εξαπλωμένες και θανατηφόρες νόσους στον κόσμο, θέτοντας σε κίνδυνο περίπου τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό. Το 2021 μόλυνε περίπου 241 εκατομμύρια ανθρώπους και σκότωσε 627.000, κυρίως παιδιά έως πέντε ετών στην υποσαχάρια Αφρική. Μετά το 2015 παρατηρείται μια στασιμότητα στην πρόοδο κατά της ελονοσίας, καθώς τα κουνούπια και τα παράσιτα που μεταφέρουν, γίνονται ολοένα πιο ανθεκτικά στα διαθέσιμα εντομοκτόνα και θεραπείες, γι' αυτό προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη για νέες καινοτόμες λύσεις.

(Πηγή: BBC)

Σχετικές ειδήσεις