ΕΛΛΑΔΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: Οι 8 περιοχές με κρούσματα - Σε εγρήγορση για εγκεφαλίτιδες

κουνούπια
Ο ΕΟΔΥ συστήνει τη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια
AP

ιός Δυτικού Νείλου: Ενίσχυση της επιτήρησης των εγκεφαλιτίδων και των λοιπών ύποπτων περιστατικών σε οκτώ περιοχές της χώρας - Μέτρα για την ασφάλεια του αίματος

Σε οκτώ περιοχές της χώρας έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου μέχρι στιγμής, ενώ η κορύφωση της κυκλοφορίας των κουνουπιών και επομένως των περιστατικών αναμένεται στα μέσα Αυγούστου, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Τα κρούσματα εντοπίζονται σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ημαθίας, Πέλλας, Σερρών, Καρδίτσας, Καβάλας και θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, τα περιστατικά έχουν καταγραφεί στους εξής Δήμους:

- Δύο κρούσματα στο Δήμο Νέστου

- Δύο κρούσματα στο Δήμο Καρδίτσας

- Ένα κρούσμα στο Δήμο Μουζακίου

- Ένα κρούσμα στο Δήμο Παλαμά

- Ένα κρούσμα στο Δήμο Λαρισαίων

- Ένα κρούσμα στο Δήμο Βέροιας

- Ένα κρούσμα στο Δήμο Πέλλας

- Ένα κρούσμα στο Δήμο Ηράκλειας.

Ενίσχυση της επιτήρησης των εγκεφαλιτίδων

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό, με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί. Επομένως, στα 10 καταγεγραμμένα κρούσματα με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, αντιστοιχούν τουλάχιστον 1.400 ήπια περιστατικά.

Στις περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα, ο ΕΟΔΥ συστήνει αυξημένη επιτήτηση των εγκεφαλίτιδων και έχουν ενημερωθεί εκτάκτως οι τοπικές Μονάδες Υγείας για την ανάγκη διερεύνησης ύποπτων περιστατικών.

Παράλληλα, στις περιοχές αυτές, λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του αίματος από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ). Οι επηρεαζόμενες από τον ιό του ΔΝ περιοχές της χώρας (Δήμοι με τουλάχιστον ένα ανθρώπινο κρούσμα) έχουν λάβει από τις αρμόδιες υπηρεσίες οδηγίες αιμοεπαγρύπνησης για τον ιό του ΔΝ.

Τα συμπτώματα

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, Δημήτρη Παρασκευή, σε ένα μικρό ποσοστό των μολύνσεων, περίπου 20%, θα εμφανιστούν ήπια συμπτώματα όπως πυρετός, κόπωση, διάρροιες. «Βέβαια δεν είναι δεδομένο ότι θα εμφανιστούν όλα τα συμπτώματα αλλά κάποια από αυτά. Αν τυχόν εμφανιστούν κάποια συμπτώματα, μπορούμε να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια, συμβουλή από τον οικογενειακό γιατρό».

Τέλος, ο ΕΟΔΥ συστήνει τη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια ως τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Σχετικές ειδήσεις