ΥΓΕΙΑ

Μαγιορκίνης: Πάνω από 1.500 ασθενείς στα νοσοκομεία με covid-19

COVID-19
Η μεγαλύτερη έξαρση των τελευταίων έξι μηνών
INTIME NEWS

Στην κορύφωση των κρουσμάτων κορονοϊού το τελευταίο εξάμηνο, βρίσκεται η χώρα

Για την έξαρση στα κρούσματα και τις νοσηλείες λόγω covid-19 που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1 fm, την Παρασκευή (29/12/2023).

«Βρισκόμαστε στην πιο δυνατή έξαρση που έχουμε τους τελευταίους έξι μήνες της covid-19, η οποία ξεκίνησε από τα μέσα Νοεμβρίου και τώρα πλησιάζει στο κορύφωμα. Έχουμε πάνω από 1.500 ασθενείς στα νοσοκομεία με covid-19, το καλοκαίρι ήταν κάτω από 500 άτομα μέσα στα νοσοκομεία, οπότε έχουμε υπερτριπλασιασμό των ατόμων αυτή την περίοδο. Έχουμε φτάσει κοντά στους 70 διασωληνωμένους ενώ είχαμε φτάσει και κάτω από 20, είναι αρκετά πιο κάτω η πίεση από τις εποχές της covid-19 αλλά δεν είναι και μια πίεση αμελητέα» δήλωσε.

Ως προς τη χρήση μάσκας, τόνισε ότι ο ευάλωτος πληθυσμός πρέπει να φοράει. Εάν κάποιοι έχουν συμπτώματα, πρέπει να κάνουν τεστ και να ζητήσουν εγκαίρως αντιική θεραπεία. «Δεν χρειάζεται κάποιος να βαρύνει για να ζητήσει την αντιική θεραπεία εάν ανήκει στις ευάλωτες ομάδες, γιατί όταν βαρύνει είναι αργά και η αντιική θεραπεία δεν έχει τόσο αποτελεσματικότητα. Θα ξανατονίσω πάλι τον εμβολιασμό για τους ευάλωτους» πρόσθεσε.

Αναφορικά, τέλος, με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, ο Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε: «Έχει πάει πιο καλά ο εμβολιασμός της γρίπης, έχουμε ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια, δεν είναι όπως ήταν πέρυσι, δηλαδή δεν έχουμε την ίδια ένταση αλλά είναι σίγουρα πολύ καλύτερα από την επικαιροποιημένη δόση του κορονοϊού, που δεν έχουμε ξεπεράσει τις 200 χιλιάδες».

Σχετικές ειδήσεις