ΥΓΕΙΑ

Παγώνη: Η γρίπη θα πάει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου - Προλαβαίνουν να εμβολιαστούν οι πολίτες

Ματίνα Παγώνη
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη
INTIME NEWS

«Δύσκολα τα πράγματα μέχρι τέλος Φεβρουαρίου» - Δεν είναι μόνο ο κορονοϊός, αλλά και η γρίπη, ο στρεπτόκοκκος, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, προειδοποίησε η Ματίνα Παγώνη

«Έχουμε δρόμο ακόμα και δεν είναι μόνο ο κορονοϊός, είναι πακέτο η γρίπη, είναι οι ιώσεις, είναι ο στρεπτόκοκκος, είναι ο συγκυτιακός ιός, είναι όλα πακέτο» ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και λοιμωξιολόγος Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, το πρωί της Δευτέρας (22/01/2024). «Χρειάζεται προσοχή» τόνισε.

«Θα πρέπει να εμβολιαστούν έστω και τώρα, οι άνθρωποι που είναι μεγάλοι σε ηλικία με υποκείμενα νοσήματα για covid. Και τώρα, για τη γρίπη, προλαβαίνουν να εμβολιαστούν γιατί θα πάει μέχρι τέλος Φλεβάρη» σημείωσε η κυρία Παγώνη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, είχαν γίνει 2.934.584 αντιγριπικοί εμβολιασμοί σε όλη την επικράτεια. Η συντριπτική πλειονότητα έχει διενεργηθεί στα φαρμακεία.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης και συμβάλλει στην προστασία από σοβαρές επιπλοκές.

Οι ομάδες εκείνες του πληθυσμού που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές είναι οι ηλικιωμένοι, τα πολύ μικρά παιδιά, οι έγκυες, καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια νοσήματα. Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ συνήθως κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Επομένως, ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι απαραίτητος ακόμα και σήμερα.

Για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες. Ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα που δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

Σχετικές ειδήσεις