ΥΓΕΙΑ

Γρίπη: Αυξήθηκαν κατά 200% οι νοσηλείες λόγω χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού - Ανησυχία στις ΗΠΑ

εποχική γρίπη
Οδηγίες του CDC για να ενθαρρυνθεί ο εμβολιασμός ακόμα και σήμερα
AP

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προειδοποιεί για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού εν μέσω αύξησης των αναπνευστικών λοιμώξεων. 

Στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA δημοσιεύεται η πιο πρόσφατη προειδοποίηση και επιδημιολογική ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), όσον αφορά στις ΗΠΑ. Η Παθολόγος Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η Βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη, συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023, τα ποσοστά νοσηλείας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 200% για τη γρίπη. Χαρακτηριστικό είναι ότι λιγότεροι από το 50% των ενηλίκων σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ είχαν κάνει εμβόλιο κατά της γρίπης. Αντίστοιχα, τα ποσοστά αντιγριπικού εμβολιασμού στα παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 17 ετών, ήταν κοντά στο 36%, χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.

Ως προς την COVID-19 λιγότερο από το 20% των ενηλίκων είχε λάβει το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Επιπλέον, μόνο το 17% περίπου των ενηλίκων ηλικίας 60 ετών και άνω είχε λάβει εμβόλιο κατά του RSV, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στην Εβδομαδιαία Έκθεση Νοσηρότητας και Θνησιμότητας του CDC.

Στις νοσηλείες αυτό αποτυπώθηκε με 51% αύξηση λόγω COVID-19 και 60% λόγω αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με το CDC.

Το Κέντρο επεσήμανε τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και για τις τρεις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας, ανέπτυξε έναν οδηγό εμβολιασμού με σημαντικές επισημάνσεις για την ευαισθητοποίηση των κλινικών γιατρών, ώστε να ενθαρρυνθεί ο εμβολιασμός ακόμα και σήμερα και να μειωθούν οι αναπνευστικές λοιμώξεις.

Σχετικές ειδήσεις