ΥΓΕΙΑ

Αλλαγές στην αποζημίωση εξετάσεων και στον προσωπικό γιατρό

προσωπικός γιατρός
Ιδρύονται πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας
EUROKINISSI

Συζητήσεις για απογευματινά χειρουργεία με ιδιωτική ασφάλιση. 

Με στόχο την εγγραφή του 75% των δικαιούχων σε προσωπικό γιατρό μέχρι το τέλος του 2024, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσιάζει την Τετάρτη (06/03/2024) αλλαγές στο πρόγραμμα, με τις οποίες φιλοδοξεί να ξεπεράσει το εμπόδιο της έλλειψης προσωπικών γιατρών, κυρίως στα αστικά κέντρα.

Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει ανακοινωθεί η αλλαγή του «αγροτικού» ώστε οι νέοι γιατροί να αποτελούν μια μόνιμη δεξαμενή για το θεσμό του προσωπικού γιατρού, ενώ η ενίσχυση της ειδικότητας των Παθολόγων και των Γενικών Γιατρών θα επιχειρηθεί και με την ίδρυση πανεπιστημιακών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Υγείας έχει κάνει δεκτό ένα αίτημα των ιδιωτών παθολόγων, να μπορούν δηλαδή να ενταχθούν στο σύστημα χωρίς να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, τουλάχιστον ως προς τη σύνταξη του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας για τους ασθενείς τους. Με το έργο αυτό, επιφορτίζονται μέχρι σήμερα οι προσωπικοί γιατροί που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ και μάλιστα, η συμπλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας θα αποτελεί δείκτη απόδοσης για τους προσωπικούς γιατρούς.

Δεκτό όμως έγινε και ένα ακόμη αίτημα, των διαγνωστικών κέντρων, αυτήν τη φορά. Στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, συζητήθηκε και έγινε αποδεκτή μια αύξηση στην αμοιβή των παρόχων, που σύμφωνα με πληροφορίες κυμαίνεται από 1 έως 3 ευρώ ανάλογα με την εξέταση. Πρόκειται για πρόταση που είχε διατυπωθεί από την Ομάδα Εργασίας που είχε συσταθεί με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας και συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ και εκπροσώπων των φορεών των παρόχων διαγνωστικών εξετάσεων. Σύμφωνα με τους παρόχους, η θεσμοθέτηση μιας μικρής αμοιβής για κάποιες κατηγορίες εξετάσεων (Βιοπαθολογικές, Απεικονιστικές, Πυρηνικής) που θα συσχετίζεται με την αξία της διάγνωσης των υπηρεσιών αυτών, κρίνεται εύλογη για μία σειρά εξετάσεων που η διαμόρφωση της αποζημίωσής τους μετά το rebate και το clawback χαρακτηρίζεται «πενιχρή».

Ως προς τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, τέλος, η Κοινή Υπουργική Απόφαση εστάλη τη Δευτέρα (04/03/2024) στο Εθνικό Τυπογραφείο για να πάρει ΦΕΚ και η έναρξη της λειτουργίας τους αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ο κ. Γεωργιάδης, πάντως, είχε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση την Τρίτη (05/03/2024) με τον πρόεδρο Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου και μέλη του ΔΣ της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ. Η συζήτηση για τη συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών στα απογευματινά χειρουργεία των δημοσίων νοσοκομείων έχει ήδη ξεκινήσει, βρίσκεται όμως σε αρχικό στάδιο. Ζητούμενο αποτελούν οι όροι κάλυψης των επί πληρωμή χειρουργείων από την ιδιωτική ασφάλιση, εάν αφορούν στο μέρος που καταβάλλει ο ασθενής ή στο κόστος που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Σχετικές ειδήσεις