ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη - Βασιλακόπουλος: Ποιοι είναι πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα - Συστάσεις για μάσκα

Αφρικανική σκόνη - Βασιλακόπουλος: Ποιοι είναι πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα - Συστάσεις για μάσκα

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για την αφρικανική σκόνη

Σε συστάσεις προχώρησε η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας για την αφρικανική σκόνη, η οποία επιμένει και σήμερα στη χώρα μας.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε το πρωί της Πέμπτης 28 Μαρτίου για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αφρικανική σκόνη και αν χρειάζεται να φοράμε μάσκα.

«Πάντα όταν επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα, ιδίως με μικροσωματίδια, άνθρωποι που έχουν ευπάθεια, προ υπάρχουσες νόσους στο αναπνευστικό τους και το κυκλοφοριακούς τους, επιβαρύνονται αρκετά. Ο λόγος είναι απλός. Όταν μπαίνει σκόνη και την εισπνέουμε, τα μικρά αυτά σωματίδια κάθονται στο βλεννογόνο του αναπνευστικού και κάνουν μια φλεγμονή. Σε έναν υγιή οργανισμό, αυτή η φλεγμονή είναι πάρα πολύ μικρή και δεν προκαλεί τίποτα. Σε έναν οργανισμό όμως που έχει ήδη φλεγμονή από κάποια νόσο, άσθμα, αλλεργία, η φλεγμονή επικάθεται στην προ υπάρχουσα και αυξάνει ή προκαλεί συμπτώματα».

«Άρα αυτό που πρέπει να κάνει κανένας είναι, πρώτον, εάν έχει κάποια νόσο και τη γνωρίζει, όταν θα υπάρχει πρόβλεψη πως θα έρθει η αφρικανική σκόνη, πρέπει να επικοινωνήσει με τον θεράποντα γιατρό του για να πάρει οδηγίες για το πώς πρέπει να τροποποιήσει την αγωγή του. Συνήθως χρειάζεται μια εντατικοποίηση της αγωγής, δηλαδή να αυξήσουμε είτε τη δόση των φαρμάκων ή τη συχνότητα, είτε να προσθέσουμε κάποιο φάρμακο, αλλά ποτέ από μόνοι μας. Εάν κάποιος έχει έντονα συμπτώματα σήμερα ή αύριο που έχουμε αφρικανική σκόνη, μην το αποδώσει σε αυτό. Εάν έχει συμπτώματα σημαίνει πως έχει κάποια νόσο και δεν την έχει διαγνώσει. Θα πρέπει να πάει στον πνευμονολόγο να εξεταστεί γιατί βήχει. Δεν είναι φυσιολογικό να βήχουμε ακόμα και αν υπάρχει αφρικανική σκόνη. Αν βήχουμε μάλλον έχουμε άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και δεν το ξέρουμε. Είναι μια καλή ευκαιρία να διαγνωστεί.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε στο τέλος ότι εάν κάποιος έχει νόσο, καλό είναι φορά μια μάσκα αυξημένης προστασίας καθώς κρατούν το 95-99% των σωματιδίων και προστατεύουν.