Εξώδικο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στην ΗΔΙΚΑ για τα προβλήματα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Παρά τη διαβεβαίωση του υπουργού Υγείας, ότι λειτουργεί ομαλά το νέο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ήδη έχουν εκδοθεί χιλιάδες συνταγές και παραπεμπτικά, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επιμένει στις καταγγελίες για προβλήματα στη διαδικασία. Μάλιστα, απέστειλε εξώδικο στην ΗΔΙΚΑ ζητώντας την οριστική επίλυση των προβλημάτων συνταγογράφησης που έχουν ανακύψει με τη νέα πλατφόρμα.
Συγκεκριμένα, ο ΙΣΑ καλεί την ΗΔΙΚΑ «χωρίς καθυστέρηση να προχωρήσει σε οριστική επίλυση των προβλημάτων συνταγογράφησης που έχουν ανακύψει με την νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, προκειμένου να μην τεθεί περαιτέρω σε κίνδυνο η δημόσια υγεία». Το εξώδικο κοινοποιεί στους υπουργούς Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κυρίους Γεωργιάδη και Παπαστεργίου.
«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, από μακρού χρόνου σας έχει ενημερώσει για τα προβλήματα που αντιλαμβανόμασταν πως θα αντιμετωπίζουν οι ιατροί με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Για τον λόγο αυτό σας έχουμε επισημάνει επανειλημμένως την ανάγκη για παράταση εφαρμογής του συστήματος αυτού, προκειμένου να υπάρχει χρόνος να γίνει επαρκέστερη εκπαίδευση των ιατρών, αλλά και για να είστε σίγουροι πως δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα αναφορικά με τη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Τον προβληματισμό μας αυτό, μάλιστα, τον κάναμε γνωστό στους υπευθύνους και εκπροσώπους της ΗΔΙΚΑ, αλλά και στον Υπουργό Υγείας σε διημερίδα που διεξήχθη στις 13-01-2025, κατά την οποία μάλιστα ο Υπουργός έδωσε τη σύμφωνη γνώμη του να δοθεί παράταση στην έναρξη λειτουργίας της νέας πλατφόρμας. Εμείς με τη σειρά μας σας εκφράσαμε τις ανησυχίες μας εκ νέου την Παρασκευή 17-01-2025 και σας ζητήσαμε την παράταση, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού προς τούτου, πλην όμως εσείς αδιαφορήσατε τόσο για τους προβληματισμούς μας, όσο και για την παραίνεση του Υπουργού για παράταση και προχωρήσατε στην έναρξη λειτουργίας της νέα πλατφόρμας.
Σήμερα, 20-01-2025, ημέρα κατά την οποία υποτίθεται πως θα ετίθετο σε εφαρμογή η νέα πλατφόρμα, από τις 07.00 π.μ. το πρωί, είναι πραγματικά αδύνατο για τους ιατρούς να προχωρήσουν σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση, χωρίς να γνωρίζουν ούτε εκείνοι ούτε εμείς τον λόγο. Μετά από δική μας πρωτοβουλία και αλλεπάλληλες οχλήσεις μας, καθώς από το πρωί επικρατούσε ένα χάος σε ιατρεία, κέντρα υγείας και νοσοκομεία, ενημερωθήκαμε πως για να μπορέσει να προχωρήσει ένας γιατρός σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση με τη νέα πλατφόρμα, όφειλε πρώτα να διαγράψει όλο το ιστορικό περιήγησης και τα cookies από τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή. Για αυτό φυσικά κανένας ιατρός δεν είχε ενημερωθεί από εσάς, αφού μάλλον το θεωρήσατε αυτονόητο πως έπρεπε να το γνωρίζουν οι ιατροί από μόνοι τους.
Αποτέλεσμα, της ανεπαρκούς ενημέρωσης από την πλευρά σας, αλλά και του πλημμελούς ελέγχου της λειτουργικότητας της νέας πλατφόρμας ηλεκτρονικών συνταγογραφήσεων, ήταν να επικρατήσει σήμερα το απόλυτο χάος σε ιατρεία, κέντρα υγείας και νοσοκομεία, με χιλιάδες ασθενείς να αποχωρούν, χωρίς να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν και το πρόβλημα αυτό να παραμένει ανεπίλυτο μέχρι και τώρα.
Μάλιστα εσείς διατεινόσασταν πως είχατε δεχθεί συγχαρητήρια για τη νέα πλατφόρμα και τον τρόπο λειτουργίας της, πλην όμως στην πράξη δεν είδαμε τίποτα τέτοιο με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο ένα υπερατομικό αγαθό όπως η δημόσια υγεία.
Επειδή, λοιπόν, η προστασία της δημόσιας υγείας πρέπει να είναι πρωταρχική μέριμνα ενός κράτους και να προηγείται οποιουδήποτε άλλου δικαιώματος ή συμφέροντος, σας καλούμε όπως άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση προχωρήσετε σε οριστική επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει με τη νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, προκειμένου να μην τεθεί περαιτέρω σε κίνδυνο η δημόσια υγεία των πολιτών, άλλως επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία όλων των πολιτών αυτής της χώρας».
Διαμαρτυρία και από τον ΙΣΘ
Προβλήματα δυσλειτουργίας στη συνταγογράφηση αντιμετώπισαν και οι γιατροί της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο της πόλης.
«Δυστυχώς οι φόβοι του ιατρικού κόσμου της χώρας σχετικά με την νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης επαληθεύτηκαν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σημειώνοντας ότι η νέα πλατφόρμα απαιτεί από τον ιατρό διαχειριστικά πολλαπλά βήματα προκειμένου να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα σε πολλαπλάσιο χρόνο.
«Ευχόμαστε για το καλό των Ελλήνων ασφαλισμένων που ταλαιπωρούνται από το πρωί, αλλά και των συναδέλφων που προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, να κατανοήσει το Υπουργείο Υγείας το λάθος επαναφέροντας σε λειτουργία την παλιά πλατφόρμα συνταγογράφησης μέχρι ωσότου η νέα πλατφόρμα επικαιροποιηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες συνταγογράφησης του ιατρικού κόσμου» αναφέρει ο ΙΣΘ ζητώντας παράλληλα συγγνώμη από τους ασθενείς για την ταλαιπωρία που υφίστανται, χωρίς γι' αυτή να ευθύνονται οι θεράποντες ιατροί.