ΥΓΕΙΑ

Παράνομες οι επισχέσεις εργασίας στο ΕΣΥ

Παράνομες οι επισχέσεις εργασίας στο ΕΣΥ

Τον «ασκό του Αιόλου» ανοίγει η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έκανε δεκτή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος για τις επισχέσεις εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ.

Στα δύο χωρίζονται οι γιατροί που υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, με γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του Κράτους, που ορίζει ότι δεν επιτρέπονται οι επισχέσεις εργασίας στο δημόσιο.

Το θέμα τώρα, μπαίνει στο είδος της σύμβασης που έχει ο κάθε γιατρός με τη συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία, ώστε να αποφασιστεί αν θα πληρωθεί τα οφειλόμενα ή όχι, επειδή συμμετείχε στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών και προχώρησε σε επίσχεση εργασίας για να διεκδικήσει την πληρωμή του.

Γιατί η απόφαση αυτή, την οποία έκανε αποδεκτή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, αφορά μόνο τους γιατρούς του ΕΣΥ που έχουν μόνιμη σχέση με το δημόσιο, δηλαδή τους επιμελητές και διευθυντές. Δεν αφορά τους ειδικευόμενους, ούτε την πλειοψηφία των γιατρών του ΙΚΑ που διατηρούν σύμβαση αορίστου χρόνου.

Συγκεκριμένα, η ομόφωνη γνωμοδότηση του Δ΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προβλέπει ότι:

- Οι γιατροί του ΕΣΥ δεν δικαιούνται, ως δημόσιοι υπάλληλοι, να προβαίνουν σε επίσχεση εργασίας, λόγω οφειλόμενων αμοιβών από δεδουλευμένες εφημερίες.

- Οι γιατροί του ΕΣΥ δεν δικαιούνται μισθού και λοιπών αποδοχών κατά το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο προβαίνουν σε επίσχεση της μελλοντικής τους εργασίας.

- Ο παραπάνω χρόνος δεν υπολογίζεται για την καταβολή επιδόματος χρόνου υπηρεσίας ούτε λαμβάνεται υπόψη για τη βαθμολογική τους εξέλιξη όσων υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας.

Μένει τώρα στους γιατρούς να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν για την πληρωμή τους…

Διαβάστε επίσης:

Επίσκεψη Λυκουρέντζου στον Ρουπακιώτη