ΥΓΕΙΑ

Φιλικοί ιοί vs εχθρικά βακτήρια

Φιλικοί ιοί vs εχθρικά βακτήρια

Ευεργετική δράση μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό μπορούν να έχουν φιλικοί ιοί, καταπολεμώντας «κακά» μικρόβια μαζί με το ανοσοποιητικό σύστημά μας, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.


Η ιδιότητα αυτή είναι γνωστή εδώ και χρόνια για τα βακτήρια, ότι δηλαδή μπορεί να είναι τόσο φίλοι όσο και εχθροί μας, είτε προκαλώντας κάποια μόλυνση και ασθένεια, είτε βοηθώντας στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου. Τώρα, για πρώτη φορά, Αμερικανοί επιστήμονες έδειξαν ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την άλλη μεγάλη κατηγορία μικροοργανισμών, τους ιούς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μικροβιολόγο Τζέρεμι Μπαρ του Τμήματος Βιολογίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν τη βλέννα, μια ουσία που προστατεύει το εσωτερικό διαφόρων μερών του σώματος των ανθρώπων και άλλων ζώων (στόμα, μύτη, πεπτική οδός κ.α.) και η οποία φιλοξενεί τόσο βακτήρια όσο και ιούς. Ο βλεννογόνος υμένας λειτουργεί ως συνοριακή γραμμή άμυνας κατά των μικροβιακών απειλών του περιβάλλοντος.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες έκαναν εργαστηριακά πειράματα και έδειξαν ότι η βλέννα είναι γεμάτη με βακτηριοφάγους ιούς που προστατεύουν τους οργανισμούς από μολύνσεις. Σε αντάλλαγμα, οι «καλοί» ιοί βρίσκουν αφθονία μικροβίων μέσω των οποίων μπορούν να αναπαραχθούν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αποκαλύπτεται πλέον μια μοναδική περίπτωση συμβίωσης και «συνεταιρικής» σχέσης ανάμεσα στα ζώα και τους ιούς, την οποία ως τώρα δεν είχαν υποπτευθεί οι επιστήμονες.

«Πρόκειται για μια καινοτομική ανακάλυψη. Η ιδέα ότι οι ιοί μπορούν να θεωρηθούν τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι πρωτότυπη και συναρπαστική», δήλωσε ο μικροβιολόγος Φρέντερικ Μπούσμαν του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Οι ερευνητές αναρωτιούνται πλέον σχετικά με τις επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία και τι θα συνέβαινε αν σκοπίμως πρόσθεταν ιούς της βλέννας μέσα στο έντερο, με στόχο να καταπολεμήσουν παθογόνα βακτήρια. «Κάτι τέτοιο πιθανώς θα αύξανε το επίπεδο ανοσίας έναντι τέτοιων λοιμώξεων», σύμφωνα με τον Μπαρ.