ΥΓΕΙΑ

Προσλήψεις γιατρών στα νησιά ανακοίνωσε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος

Προσλήψεις γιατρών στα νησιά ανακοίνωσε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος

Προσλήψεις μόνιμων γιατρών σε όλα τα νησιά του Αιγαίου προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, με αφορμή ερώτηση για τα νοσοκομεία της Σάμου και της Ικαρίας στη Βουλή.


Ο κ. Λυκουρέντζος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις στα νησιά και γνωστοποίησε ότι σύντομα πρόκειται να ανακοινωθεί η πρόσληψη μόνιμων γιατρών, εκτός των 53 επικουρικών, οι θέσεις των οποίων προκηρύχθηκαν προ ημερών.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι αναζητούνται κίνητρα ώστε να καλυφθούν και οι «άγονες» θέσεις αγροτικών γιατρών, ενόψει μάλιστα της τουριστικής περιόδου. Ενίσχυση θα υπάρξει και στο ΕΚΑΒ, μέσα στο πλαίσιο των δοσμένων δυνατοτήτων.

Σχετικά με το νοσοκομείο της Σάμου, ο υπουργός είπε ότι έχουν προβλεφθεί για τις εφημερίες 1.108.000 ευρώ και έχουν ήδη διατεθεί 554.000 ευρώ, ενώ για τα νυχτερινά και εξαιρέσιμα το ποσό ανέρχεται στα 432.000 ευρώ από τα οποία έχουν αποσταλεί 215.000 ευρώ για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Ως προς το τμήμα αιμοκάθαρσης στην Ικαρία, του οποίου η υποδομή προέρχεται από δωρεά, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει διορθωτική παρέμβαση στην προκήρυξη των επικουρικών ιατρών, ώστε να λειτουργήσει.

Τέλος, ο κ. Λυκουρέντζος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διοικητική ενοποίηση μονάδων υγείας, διευκρινίζοντας ότι «δεν επιχειρούμε να υποβαθμίσουμε κάποιο νοσοκομείο. Η υγειονομική ικανότητα του νοσοκομείου είναι αυτή η οποία προέχει και όχι ποιος διοικεί το νοσοκομείο... Η κινητοποίηση λοιπόν έχει νόημα για την υγειονομική θωράκιση, για τα διοικητικά θέματα δεν έχει νόημα. Αυτή είναι θέση μας».