ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν μας τσιμπάει κουνούπι

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν μας τσιμπάει κουνούπι

Γάλλοι ερευνητές χρησιμοποιώντας μικροσκόπιο και ένα ποντίκι εργαστηρίου, κατάφεραν να καταγράψουν την εσωτερική διαδικασία του τσιμπήματος.

Η Βαλερί Σουρμέ και οι συνεργάτες της από το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, παρακολούθησαν μέσα από ένα μικροσκόπιο, καθώς ένα κουνούπι φορέας ελονοσίας τσίμπησε ένα αναισθητοποιημένο ποντίκι.

Αρχικά προκαλεί μεγάλη εντύπωση το πόσο ευλύγιστο είναι το ρύγχος του κουνουπιού, αφού μπορεί να γυρίσει σε σχεδόν ορθή γωνία. Από μακριά, το ρύγχος ενός κουνουπιού μπορεί να μοιάζει σαν ένα ενιαίο σωλήνα, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα πολύπλοκο σύνολο εργαλείων, που περιβάλλεται από ένα περίβλημα που ονομάζεται «επιχείλιος χόνδρος», ο οποίος οπισθοχωρεί όταν το έντομο τσιμπάει, επιτρέποντας στο ρύγχος να γλιστρήσει μέσα στο δέρμα του ποντικιού.

Η μεγάλη κεντρική βελόνα στο βίντεο είναι στην πραγματικότητα δύο παράλληλοι σωλήνες-υποφάρυγγες, οι οποίοι στέλνουν το σάλιο κάτω, και ο επιχείλιος χόνδρος, ο οποίος στέλνει το αίμα στο κουνούπι.

Η ομάδα εξέτασε επίσης εμβολιασμένα ποντίκια, τα οποία φορτώθηκαν με αντισώματα που αναγνωρίζουν το σάλιο ενός κουνουπιού. «Μερικοί άνθρωποι, ιδίως στην Αφρική και την Ασία, τσιμπιούνται από κουνούπια αρκετές φορές κάθε μέρα, γι 'αυτό ήθελα να ξέρω αν τα κουνούπια συμπεριφέρονταν διαφορετικά όταν τα ζώα είχαν εμβολιαστεί κατά του σάλιου τους» εξηγεί η Σουμέ.

Δείτε τα εντυπωσιακά βίντεο