ΥΓΕΙΑ

ΙΣΑ: Καταργήστε το 1 ευρώ ανά συνταγή

ΙΣΑ: Καταργήστε το 1 ευρώ ανά συνταγή

Την κατάργηση του μέτρου της επιπλέον επιβάρυνσης των ασθενών με 1 ευρώ ανά συνταγή ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καταγγέλλοντας ότι πλέον ο ασφαλισμένος φτάνει, για να εκδώσει και να εκτελέσει τη συνταγή του, να πληρώνει περισσότερα από το ίδιο το κόστος των φαρμάκων.


Ο ΙΣΑ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι καταρρέει πια για τα καλά ο μύθος για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΕΟΠΥΥ και προειδοποιεί ότι κινδυνεύει να γίνει ακόμα πιο ακριβή από την απευθείας αγορά φαρμάκων.

«Αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με την πρόσφατη ΥΑ /ΦΕΚ 3117/9-12-2013, τα φάρμακα διαφορετικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων θα πρέπει να αναγράφονται σε διαφορετικές συνταγές, οπότε πολλαπλασιάζονται οι συνταγές και τα ευρώ τους, και σύμφωνα με τις διατάξεις τις ίδιας ΥΑ που ορίζουν πλαφόν στη συνταγογραφία των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών στο 80% της περσινής, είναι ξεκάθαρο, ότι ο ασθενής ΔΕ θα πηγαίνει πια στο γιατρό, αφενός γιατί κοστίζει πλέον πολύ η δωρεάν περίθαλψη, αφετέρου δε θα εξυπηρετείται στο βαθμό που θέλει», τονίζει ο ΙΣΑ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υπενθυμίζει ότι επανειλημμένα έχει αιτηθεί για αναγραφή 6 διαφορετικών σκευασμάτων ανά συνταγή, καθώς και την αναγραφή φαρμάκων διαφορετικών πρωτοκόλλων στην ίδια συνταγή.

Επίσης, εμμένει στην πάγια θέση του προς τον υπουργό Οικονομικών, «ώστε να προσδιορίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0% έως 25% στην ιατρική συνταγή και στις εργαστηριακές εξετάσεις, βάσει εισοδήματος».

«Ο ΙΣΑ θα προβεί σε κάθε απαραίτητη κινητοποίηση και ενέργεια, ώστε να μειωθεί αυτή η ατελείωτη ταλαιπωρία και οικονομική αιμορραγία των γιατρών και πολύ περισσότερο των ασφαλισμένων», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης:

Σε ισχύ το ένα ευρώ ανά συνταγή στα φαρμακεία