ΥΓΕΙΑ

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία η μείωση του ορίου συνταγογράφησης

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία η μείωση του ορίου συνταγογράφησης

Ορατούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία δημιουργεί η μείωση κατά 20% στο ανώτατο όριο μηνιαίας συνταγογράφησης, το οποίο ισχύει για όλους τους γιατρούς που συνταγογραφούν για τον ΕΟΠΥΥ.


Με εγκύκλιό του ο Οργανισμός, που βασίζεται σε υπουργική απόφαση του Α. Γεωργιάδη, μειώνει κατά 20% σε σχέση με το 2013 το πλαφόν συνταγογράφησης ανά γιατρό που συνταγογραφεί για τον ΕΟΠΥΥ. Ο έλεγχος στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για το νέο πλαφόν εφαρμόζεται από τις 15 Ιανουαρίου και ήδη έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και σύγχυση τόσο σε γιατρούς όσο και σε ασθενείς. Πολλοί είναι οι γιατροί που ήδη έχουν καλύψει το επιτρεπόμενο όριο συνταγογράφησης, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να αρνηθούν σε ασθενείς να τους «γράψουν» φάρμακα!

Στη διόγκωση του προβλήματος έχει συντελέσει και η αύξηση των δωρεάν επισκέψεων από 200 σε 400 για να εξυπηρετούνται οι ασθενείς στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς, λόγω της απεργίας των συναδέλφων τους. Όπως εξηγεί η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, από τη μια αυξάνεται ο αριθμός των δωρεάν επισκέψεων, αλλά από την άλλη μειώνεται κατά 20% το όριο των συνταγών που μπορεί να δώσει ο συμβεβλημένος γιατρός.

Έτσι, οι ασθενείς είτε θα πρέπει να αναζητούν γιατρό που δεν έχει συμπληρώσει το πλαφόν, είτε να πληρώσουν τα φάρμακα από την τσέπη τους, είτε θα μείνουν χωρίς την αναγκαία γι' αυτούς φαρμακευτική αγωγή, με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία καταγγέλλουν οι ιατρικές ενώσεις της χώρας, οι οποίες εξέδωσαν οργισμένες ανακοινώσεις κατά της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ζητώντας την απόσυρση τόσο της εγκυκλίου όσο και των αντίστοιχων υπουργικών αποφάσεων.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει μεταξύ άλλων ότι «το συγκεκριμένο μέτρο, πέραν του γεγονότος ότι καθιστά προβληματική τη λειτουργία των ιατρών όλων της χώρας, δημιουργεί ορατούς κινδύνους, ταλαιπωρία και εμπόδια στην φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σημειώνει χαρακτηριστικά: «Χρόνια ολόκληρα πλήρωναν το Ασφαλιστικό τους Ταμείο εκατομμύρια έλληνες πολίτες για να έχουν μια μέρα την περίθαλψη που χρειάζονται, για να έρθει σήμερα ο ΕΟΠΥΥ να τους στερήσει και το πιο σημαντικό αγαθό που τους κρατάει στη ζωή: τα φάρμακα τους. Καρκινοπαθείς, μεταμοσχευθέντες, χρόνια πάσχοντες, ασθενείς με σπάνια νοσήματα που χρήζουν θεραπείες υψηλού κόστους πετιούνται σήμερα στον Καιάδα γιατί οι θεράποντες γιατροί τους θα παρανομήσουν αν τους συνταγογραφήσουν τα φάρμακα που χρειάζονται για να ζήσουν!!!

Γίνεται αντιληπτό, ότι ο επιλεχθείς τρόπος ελέγχου της συνταγογράφησης των γιατρών είναι ο πλέον αδόκιμος. Από εδώ και στο εξής ο ΕΟΠΥΥ θα φέρει την ευθύνη της υποθεραπείας και της υποτροπής του ασθενή, διακυβεύοντας κατά αυτόν τον τρόπο την ζωή των ασθενών».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά τονίζει επιπλέον ότι στην απόφαση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι νέοι ιατροί που άνοιξαν ιατρεία το 2013, η χειρόγραφη συνταγογράφηση που πραγματοποιήθηκε το 2013, η περιοδικότητα και η διακύμανση του θεραπευτικού έργου του ιατρού, καθώς και η συνταγογράφηση για άτομα υψηλού κινδύνου (μεταμοσχευθέντες, νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς, ειδικά νοσήματα παίδων κλπ.), για τα οποία συνταγογραφούνται φάρμακα υψηλού κόστους. Επίσης, σημειώνει ότι ατομικό πλαφόν συνταγογράφησης δεν υφίσταται πουθενά στον κόσμο και δηλώνει ότι «επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας».

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε μία ακόμα απόδειξη λογιστικού εξορθολογισμού της δαπάνης για τη δημόσια υγεία, μεταφέρει χωρίς ίχνος ευαισθησίας το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους, παρά το γεγονός ότι είναι διαπιστωμένο και από έρευνες ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν να πληρώσουν για τα φάρμακά τους. Αντί να λαμβάνονται μέτρα ανακούφισης του χτυπημένου από τη λιτότητα ελληνικού λαού, ο μνημονιακότερος όλων των υπουργών φέρνει και με τις ενέργειές του όλο και πιο κοντά τη γιγάντωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Αγώνας δρόμου για τους ασθενείς η εξεύρεση γιατρού και φαρμάκων

ΠΙΣ: «Έκτρωμα» το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ-Να παρέμβει ο πρωθυπουργός

Πρωτοφανές: «Ντελίβερι» φαρμάκων από ταχυδρόμους!

Ο Άδωνις εξετάζει να «κόψει» πάνω από 1.000 αποζημιούμενα φάρμακα

Ανεμβολίαστα τα περισσότερα από τα θύματα της γρίπης

Το 40% των Ελλήνων κόβει από το φαγητό, για να αγοράσει φάρμακα!

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων