ΥΓΕΙΑ

Αγώνας δρόμου για τους ασθενείς η εξεύρεση γιατρού και φαρμάκων

Αγώνας δρόμου για τους ασθενείς η εξεύρεση γιατρού και φαρμάκων

Σε Γολγοθά εξελίσσεται για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ η εξεύρεση ραντεβού με συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος να μπορεί και να συνταγογραφήσει το φάρμακο που χρειάζονται.

Η συνεχιζόμενη απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έχει προκαλέσει το αδιαχώρητο στα ιδιωτικά ιατρεία των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ, ενώ η τελευταία απόφαση για μείωση της συνταγογράφησης των γιατρών κατά 20% σε σχέση με το 2013, αναγκάζει πολλούς γιατρούς να αρνούνται να γράψουν συνταγές για να μην υπερβούν το νέο πλαφόν.

Όπως εξηγεί, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, από τη μία αυξάνεται ο αριθμός των δωρεάν επισκέψεων από 200 σε 400 για να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι, αλλά από την άλλη μειώνεται κατά 20% το όριο των συνταγών που μπορεί να δώσει ο συμβεβλημένος γιατρός.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, σημειώνει ότι είναι υπέρ του ελέγχου αλλά η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι απολύτως λανθασμένη και άδικη, για τους παρακάτω λόγους:

• Πώς γίνεται ενώ διπλασιάζονται οι επισκέψεις σε 400 το μήνα, να πρέπει η συνταγογράφηση να είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι που είχαμε 200 επισκέψεις;

• Ήδη πολλοί ιατροί ενώ δεν έχουν συμπληρώσει το πλαφόν επισκέψεων, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, καθώς έχουν συμπληρώσει την επιτρεπόμενη δαπάνη συνταγογράφησης.

• Με τη θέσπιση του πλαφόν οι γιατροί οδηγούνται στο να μην συνταγογραφούν σε ασθενείς που έχουν ανάγκη λήψης ακριβών φαρμάκων (μεταμοσχευμένοι, καρκινοπαθείς, κλπ) γιατί θα συμπληρωθεί γρήγορα το όριο επιτρεπόμενης δαπάνης για φάρμακα.

• Κάθε έτος δεν έχει την ίδια νοσηρότητα πχ λοιμώξεις αναπνευστικού

• Ο γιατρός δεν έχει τον ίδιο αριθμό ασθενών κάθε έτος. Με την ρύθμιση απαγορεύεται ουσιαστικά η αύξηση των ασθενών ενός γιατρού!

• Με το πλαφόν συνταγογράφησης που θεσπίστηκε, όσοι υπερσυνταγογραφούσαν το 2013 δικαιώνονται και επιβραβεύονται αφού μπορούν να ξαναγράφουν όσες συνταγές έγραφαν πέρυσι (έστω κατά 20% μειωμένες), ενώ οι γιατροί που περιόρισαν την συνταγογράφηση το 2013 τιμωρούνται, καθώς δεν θα τους επιτρέπεται να έχουν αύξηση προσέλευσης ασθενών στο ιατρείο τους κι άρα αύξηση της δαπάνης συνταγογράφησης.

Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ με σκοπό την θεραπεία των σοβαρών "παρενεργειών" αυτής της απόφασης του ΕΟΠΥΥ προτείνει, να εφαρμοσθεί το πλαφόν στην μέση αξία συνταγής ανά ειδικότητα ή στην μέση δαπάνη ανά ασθενή και καλεί τον Υπουργό Υγείας να αναλάβει πρωτοβουλίες για να μην φτάσουμε στο σημείο κάποιοι ασφαλισμένοι να πληρώνουν εξ' ολοκλήρου το κόστος των φαρμάκων από την τσέπη τους.

Πηγή: Onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

ΙΣΑ: Ο ΕΟΠΥΥ «κουρεύει» τα φάρμακα των ασφαλισμένων