ΥΓΕΙΑ

Αγορανομική διάταξη για την τιμολόγηση των φαρμάκων

Αγορανομική διάταξη για την τιμολόγηση των φαρμάκων

Μέσα στην ημέρα αναμενόταν η αγορανομική διάταξη για τη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων, που θα σηματοδοτήσει και την έκδοση νέου δελτίου τιμών εντός των επόμενων ημερών.


Το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων αναμένεται να καταφέρει πλήγμα στην εγχώρια φαρμακευτική βιομηχανία, καθώς θα έχει ενσωματώσει τις οριζόντιες μειώσεις στις τιμές πολλών φαρμάκων, με πτώση ακόμα και περισσότερο από 50% στις τιμές άλλων, οι οποίες προβλέπονται μεταξύ άλλων στη σχετική υπουργική απόφαση του κ. Α. Γεωργιάδη.

Κερδισμένες από τη νέα τιμολόγηση είναι οι ξένες γιγάντιες φαρμακοβιομηχανίες φθηνών γενόσημων, οι οποίες με πολύ χαμηλά κόστη παραγωγής φαρμάκων σε τρίτες χώρες, όπως η Ινδία, μπορούν να απορροφήσουν τις μειώσεις στις τιμές.

Ταυτόχρονα, οι ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους για τα φάρμακά τους, καθώς εκτός από την αυξημένη συμμετοχή, έχουν ακόμη να καταβάλουν επίσκεψη στο γιατρό για συνταγογράφηση, τη διαφορά της τιμής του φθηνότερου γενόσημου με τα υπόλοιπα σκευάσματα, συν 1 ευρώ ανά συνταγή.

Διαβάστε αναλυτικά για το θέμα:

Το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων και οι αντιφάσεις του κ. Γεωργιάδη