ΥΓΕΙΑ

Επιμένουν στην επίσχεση από 1/12 διαγνωστικά και κλινικές

Επιμένουν στην επίσχεση από 1/12 διαγνωστικά και κλινικές

Από την 1η Δεκέμβρη και μέχρι να εξοφληθεί το σύνολο των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα προχωρούν σε επίσχεση υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

«Η επίσχεση αποτελεί ύστατη προσπάθεια επιβίωσης απέναντι στην αναγκαστική πτώχευση που επιβάλλει η ανικανότητα σωστού οικονομικού προγραμματισμού του ΕΟΠΥΥ και η κατ' εξακολούθηση παραβίαση από τον Οργανισμό των συμβατικών του υποχρεώσεων» αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών, σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον ΣΕΚ, τα ληξιπρόθεσμα των ετών 2006-2011 ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ, 100 εκατ. ευρώ είναι τα οφειλόμενα για το 2013 και πάνω από 80 εκατ. ευρώ για το 2014.

Σημειώνεται, πάντως, ότι από την επίσχεση εξαιρούνται οι μονάδες τεχνητού νεφρού, τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, καθώς και τα περιστατικά που θα νοσηλεύονται ήδη την 1η/12 και χρήζουν άμεσης νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.).

Μονόδρομο χαρακτηρίζει την επίσχεση και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, μετά την άρνηση του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, να καταργήσει το μέτρο της αυτόματης επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού (clawback).

Για το clawback ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι «αρπάζει πίσω πάνω από το 50% της αποζημίωσης για τις διαγνωστικές εξετάσεις που έχουν διενεργήσει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ». Επίσης, προσθέτει ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτό για τρίτη συνεχή χρονιά (καθώς επιβλήθηκε το 2013), γιατί «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό του κλάδου, με τραγικές συνέπειες για τους ασφαλισμένους».

Σχετικές ειδήσεις