ΥΓΕΙΑ

Ρινοπλαστική, η επέμβαση που αλλάζει τη ζωή μας!

Ρινοπλαστική, η επέμβαση που αλλάζει τη ζωή μας!

H ρινοπλαστική μπορεί να στοχεύει σε αισθητικές, λειτουργικές ή και στις δύο διορθώσεις. Πλέον μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μία επέμβαση ρουτίνας, αλλά και για μία πλαστική που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή αφού το αποτέλεσμά της καθορίζει όλη την αναλογία του προσώπου.

Το ξέρατε για παράδειγμα πως μία στραβή από παλιό χτύπημα μύτη, μπορεί να προκαλεί συχνούς πονοκεφάλους, ζαλάδες, δυσκολία στη ρινική αναπνοή και έντονο ροχαλητό;

Γιατί να κάνετε ρινοπλαστική;

Συνήθως ο βασικός λόγος για τον οποίο κάποιος θα προβεί σε ρινοπλαστική είναι για ν’ «απελευθερώσει» την αναπνοή του, για το γνωστό στο ευρύ κοινό διάφραγμα. Μπορεί όμως να γίνει και για καθαρά αισθητικούς λόγους, δηλαδή προς βελτίωση του σχήματος της μύτης. Για παράδειγμα ο ήβος (έτσι λέγεται αυτή η μικρή «καμπούρα» στο πάνω μέρος της μύτης) συχνά αφαιρείται, για ένα ακόμη πιο όμορφο πρόσωπο! Επίσης οι χόνδροι της μύτης, οι οποίοι σχηματίζουν τα ρουθούνια, μπορεί να λεπτυνθούν κι αυτοί για αισθητικούς λόγους.

Η ρινοπλαστική λοιπόν αποτελεί μία αισθητική ή επανορθωτική επέμβαση, που αφορά το σχήμα της μύτης. Είναι εκείνη η επέμβαση που θα διορθώσει άμεσα πολλές δυσμορφίες, οι οποίες υπάρχουν εκ γενετής ή δημιουργήθηκαν μεταγενέστερα, π.χ. από ένα ατύχημα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμη κι αν η επέμβαση αφορά λειτουργικές διορθώσεις, ο γιατρός θα πρέπει να έχει μία εικόνα για το αποτέλεσμα έτσι ώστε να διατηρηθεί ή και να βελτιωθεί η εικόνα του προσώπου του ασθενούς.

Ποιες οι βασικές αρχές της ρινοπλαστικής;

1. Να γνωρίζει ο ιατρός το επιθυμητό σχήμα της μύτης και να παρατηρεί προσεκτικά τα αναλογικά χαρακτηριστικά του προσώπου.
2. Η ράχη, που είναι το κόκαλο της μύτης, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εξαφανιστεί.
3. Η φυσική σκίαση της μύτης, που φαίνεται στο πλαϊνό της μέρος, πρέπει να διακρίνεται.
4. Προεξοχές, εξογκώματα και βαθουλώματα στην επιφάνεια της μύτης και της γύρω περιοχής εννοείται πως αποφεύγονται.

Πότε μπορεί να γίνει η ρινοπλαστική;

Η πλαστική μύτης ενδείκνυται μόνο όταν η ανάπτυξη του προσώπου έχει ολοκληρωθεί (ηλικιακά αυτό υπολογίζεται από τα 17 έτη και πάνω) και μόνο εφόσον η σωματική υγεία είναι καλή ώστε να επιτρέπει την επέμβαση.

Ποιες οι επιτυχίες της;

Συνήθως αφορούν το μέγεθος της μύτης και την αναλογία της σε σχέση με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου, το πλάτος ή τη ράχη της ρινός, τα ορατά εξογκώματα στο πάνω μέρος της μύτης, το ακρορίνιο, ακόμη και τα όχι τόσο καλαίσθητα ρουθούνια μας που μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλα ή πλατιά!
Ποιες οι εφαρμοσμένες τεχνικές ρινοπλαστικής;

Είναι κατά βάση δύο, η ανοιχτή και η κλειστή. Η ανοιχτή ρινοπλαστική γίνεται συνήθως για τη βελτίωση μεγάλων δυσμορφιών στην περιοχή, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί είτε εκ γενετής είτε κατόπιν κάποιου ατυχήματος.

Δείτε εδώ περιστατικά πριν και μετά την επέμβαση της ρινοπλαστικής!

Ποια τεχνική είναι κατάλληλη για εσάς;

Αυτό θα πρέπει να σας το απαντήσει ένας έμπειρος κι εξειδικευμένος χειρουργός, μετά από λεπτομερή προεγχειρητική μελέτη. Να θυμάστε ότι δεν πρόκειται αποκλειστικά για ένα αισθητικό ζήτημα. Ανοιχτή ρινοπλαστική Επομένως η ανοιχτή ρινοπλαστική αποτελεί επιλογή στις δύσκολες περιπτώσεις. Τα πλεονεκτήματά της είναι η πλήρης αποκάλυψη της ανατομίας της μύτης-γεγονός που διευκολύνει και το ιατρικό έργο- η άμεση επισκόπηση του σκελετού της μύτης, η μοναδική ακρίβεια για την επιθυμητή διαμόρφωση και την πιθανή τοποθέτηση μοσχευμάτων ή ραμμάτων στο εσωτερικό της μύτης. Σημειώνουμε ότι η εξωτερική τομή από την ανοιχτή ρινοπλαστική επέμβαση εξαφανίζεται στο χρονικό διάστημα του ενός έως τριών μηνών.

Κλειστή ρινοπλαστική

Η κλειστή ρινοπλαστική από την άλλη, είναι η τεχνική που γίνεται με τομές μέσα στα ρουθούνια της μύτης και χρησιμοποιείται για απλές επεμβάσεις που αφορούν τον ήβο ή μία πολύ μικρή ανόρθωση στο ακρορίνιο (το κάτω, «μυτερό» μέρος της μύτης). Εν κατακλείδι, για να είναι επιτυχής μια ρινοπλαστική επέμβαση θα πρέπει πρώτα να γίνει από έμπειρο ιατρό μια λεπτομερή προεγχειριτική μελέτη και επιλόγης της κατάλληλης τεχνικής, ώστε να έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κο Μπαλόμα Κωνσταντίνο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος, ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.balomaskonstantinos.com .