ΥΓΕΙΑ

Συνεργασία ΟΟΣΑ-υπουργείου Υγείας για την ΠΦΥ και την ψυχική υγεία

Συνεργασία ΟΟΣΑ-υπουργείου Υγείας για την ΠΦΥ και την ψυχική υγεία

Με την επικεφαλής του τμήματος Υγείας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Francesca Colombo, συναντήθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Η κυβέρνηση δίνει σαφή προτεραιότητα στήριξης του τομέα της Υγείας. Ήδη αποφασίσαμε την ενίσχυση του Συστήματος με έναν πολύ σημαντικό αριθμό γιατρών και νοσηλευτών, γνωρίζοντας βεβαίως ότι οι ανάγκες σε προσωπικό, κυρίως στις απομακρυσμένες νησιωτικές και ορεινές περιοχές, παραμένουν μεγάλες» τόνισε ο υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, και στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, το υπουργείο θα καταθέσει άμεσα πρόταση προς τους αρμόδιους Επιτρόπους της Κομισιόν για την επιπρόσθετη στελέχωση του Συστήματος με 11.000 επαγγελματίες υγείας, αποφοίτους ανώτατων τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Για το εν λόγω ζήτημα, ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής, ζητήθηκε ήδη η στήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς η Ελλάδα κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ όσον αφορά στη στελέχωση του συστήματος Υγείας, ζητώντας και τη στήριξη του ΟΟΣΑ επί του θέματος. Τέλος, ο υπουργός Υγείας ζήτησε να υπάρξει σταθερή συνεργασία του ΟΟΣΑ με το Υπουργείο Υγείας με έμφαση στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ψυχικής Υγείας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τόνισε ότι «η πολιτική η οποία εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης, άφησε αρνητικές επιπτώσεις στο σύστημα υγείας αλλά και στο επίπεδο υγείας του πληθυσμού. Την περίοδο αυτή αυξήθηκε η ψυχοσωματική νοσηρότητα με αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών υγείας κατά 30%, τη στιγμή που οι δαπάνες στην υγεία μειώθηκαν κατά 50% και οι ελλείψεις σε προσωπικό αγγίζουν επίσης το 30%».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων επεσήμανε ότι σύντομα θα υπάρξει μια ολοκληρωμένη και σοβαρή μεταρρυθμιστική παρέμβαση στο τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υπογραμμίζοντας πως με τέτοιες πρωτοβουλίες θα εξασφαλίσουμε την αξιοπρεπή πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, τόνισε ότι η συνάντηση αποτελεί μια εξαιρετικά καλή αρχή για τη δημιουργία σταθερής συνεργασίας του υπουργείου Υγείας και του ΟΟΣΑ, σε νέα βάση.

Η Francesca Colombo εξέφρασε τη στήριξή της στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες του υπουργείου, όπως η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων.

Στο τέλος της συνάντησης αποφασίστηκε η τακτική και σταθερή συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τον ΟΟΣΑ, ιδιαίτερα στον τομέα της ΠΦΥ και της ψυχικής υγείας, με το υπουργείο να εκπροσωπείται από τον Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων