ΠΙΣ: Καταδικάζουμε κάθε απόπειρα επιβολής ποινών στη συνταγογράφηση

Newsbomb

Για το ασφαλιστικό, τη συνταγογράφηση γενοσήμων φαρμάκων, τον υπό διαμόρφωση Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν γιατροί οι οποίοι έχουν συνάψει σύμβασης παραχώρησης με την Τράπεζα Πειραιώς (factoring) συζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, στις 20 Νοεμβρίου.

Στη συνεδρίαση παρόντες ήταν ο πρόεδρος του ΤΣΑΥ (Διοικούσα Επιτροπή Υγειονομικών), Στάθης Τσούκαλος και ο Νομικός Συμβούλος του ΠΙΣ, Χάρης Πολίτης.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό και τη λειτουργία του ΤΣΑΥ στο πλαίσιο του ΕΤΑΑ, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος, εξουσιοδοτήθηκε να προβεί μαζί με τους άλλους προέδρους των Υγειονομικών Φορέων, σε παρεμβάσεις και δράσεις για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας του Ταμείου, το οποίο στο πλαίσιο του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, μπορεί να είναι βιώσιμο. Προς το σκοπό αυτό, σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των άλλων Υγειονομικών Φορέων, θα ζητηθεί άμεση συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό κ. Πετρόπουλο.

Για τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, θα υποβληθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού η πρόταση της συσταθείσας Ομάδας Εργασίας του ΠΙΣ για την τροποποίηση ή συμπλήρωση του ΕΚΠΥ, ώστε να ληφθεί υπόψη στην τελική διαμόρφωσή του.

Αναφορικά με τη συνταγογράφηση γενοσήμων, το ΔΣ του ΠΙΣ τόνισε ότι καταδικάζει κάθε απόπειρα επιβολής ποινών και περιορισμού της ιατρικής λειτουργίας. Παράλληλα, ο Νομικός Σύμβουλος του Συλλόγου θα επεξεργαστεί τη σχετική Υπουργική Απόφαση προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.

Επίσης, η Νομική Υπηρεσία του Συλλόγου εξετάζει τα σοβαρά ζητήματα που έχουν προκύψει από τη σύμβαση παραχώρησης με την Τράπεζα Πειραιώς (factoring) και τα ληξιπρόθεσμα του ΟΠΑΔ από τον Δεκέμβριο του 2011. Άμεσα θα σταλούν οδηγίες προς τους παρόχους υγείας, για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν.

Παράλληλα, ο κ. Βλασταράκος ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο, ότι άρχισε ήδη η λειτουργία του Ινστιτούτου Μελέτης και Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, με την 1η Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας. Σύντομα θα συνεδριάσει και η Ολομέλεια, ενώ συνεχίζεται η οργάνωση των τμημάτων που αφορούν την Περίθαλψη, τον Εκσυγχρονισμό των Μονάδων, την Εκπαίδευση των Ιατρών, τη λειτουργία των Ιατρικών Εταιρειών, τη Φαρμακευτική Πολιτική κλπ.

Επίσης, συζητήθηκαν η κατάσταση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και οι προτάσεις ιατροδικαστών για τη βελτίωσή της, καθώς και τα αποτελέσματα της συμμετοχής του ΠΙΣ στις διεθνείς Οργανώσεις.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, θα ζητηθεί ο διορισμός ιατρών του ΕΣΥ στα 10 Εφετεία της χώρας που στερούνται ιατροδικαστών (σύμφωνα και με τη νομοθεσία), σύμφωνα και με τις προτάσεις της Ιατροδικαστικής Εταιρείας.

Ο κ. Βλασταράκος ενημέρωσε, επίσης, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την ομόφωνη αποδοχή από τον Παγκόσμιο Ιατρικό Σύλλογο της αίτησης του ΠΙΣ να συμμετάσχει στον παγκόσμιο φορέα των Ιατρών. Οι παρεμβάσεις του συγκεκριμένου οργάνου είναι σημαντικές σε πολλά ουσιώδη ζητήματα, όπως είναι το προσφυγικό το οποίο θα συζητηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 26-27 Φεβρουαρίου 2016. Η Ελλάδα, ως μία από τις πύλες εισόδου των προσφύγων και μεταναστών, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από μία τόσο σοβαρή συνεδρίαση που αφορά, μεταξύ άλλων, θέμα Δημόσιας Υγείας, σημείωσε ο κ. Βλασταράκος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημαντική επιτυχία της αντιπροσωπείας του ΠΙΣ στη CPME (Ένωση Ευρωπαίων Ιατρών). Το ψήφισμα της Ελλάδος, το οποίο κατατέθηκε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση (14-17 Νοεμβρίου 2015), έγινε ομόφωνα αποδεκτό. Το ψήφισμα αναφέρεται στην ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, στη μείωση των Δημόσιων δαπανών για την υγεία, με αποτέλεσμα την αποδόμηση του συστήματος υγείας και της ιατρικής λειτουργίας.

Μετά από πρόταση του ΠΙΣ το Δ.Σ. της CPME θα επισκεφθεί την Κομισιόν, για να ενισχύσει τη θέση της ελληνικής πλευράς. Το ψήφισμα με τις αποφάσεις θα αποσταλεί από την CPME στις κυβερνήσεις και τους υπουργούς Υγείας, όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved