ΥΓΕΙΑ

Η Θεσσαλονίκη στην πιλοτική εφαρμογή του νέου δικτύου για την Πρωτοβάθμια Υγεία

Η Θεσσαλονίκη στην πιλοτική εφαρμογή του νέου δικτύου για την Πρωτοβάθμια Υγεία

Το νέο σχέδιο ανάπτυξης δικτύου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) συζήτησαν ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου, Σταμάτης Βαρδαρός, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, η εφαρμογή του σχεδίου για την ΠΦΥ θα ξεκινήσει πιλοτικά το φθινόπωρο, σε τέσσερις μεγάλες αστικές περιοχές: την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο.

«Η λογική του σχεδίου είναι αποκεντρωμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με πυρήνα τον οικογενειακό γιατρό κοντά στους τόπους κατοικίας των ανθρώπων, με πληθυσμό ευθύνης, με λογική ολιστικής φροντίδας με ένα σύστημα πιο φιλικό για τον άρρωστο, λιγότερο ακριβό και ιατρικά πιο αποτελεσματικό. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να συνδράμει και η αυτοδιοίκηση να έχουμε μία συνέργεια που το αποτέλεσμα της να είναι πολλαπλασιαστικό για τους πολίτες» δήλωσε ο κ. Ξανθός.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα αξιοποιηθούν δομές του ΠΕΔΥ και αν θα ενταχθούν σε αυτό το σχέδιο οι γιατροί του ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας είπε:

«Αυτά υπάρχει χρόνος να τα συζητήσουμε σε λεπτομέρειες. Η λογική είναι η εξής: οι δομές του ΠΕΔΥ παραμένουν. Είναι οι μονάδες, ας πούμε, δευτεροβάθμιου χαρακτήρα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Τις λέμε Μονάδες Αναφοράς. Εκεί θα γίνονται οι πιο εξειδικευμένες εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις. Η Μονάδα Γειτονιάς, ή αλλιώς Τοπική Μονάδα Υγείας, θα στελεχώνεται κυρίως από οικογενειακούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους, και φυσικά νοσηλευτές επισκέπτες υγείας κ.λπ. για να ενισχύσουν τον κοινοτικό προσανατολισμό του συστήματος και την κατ΄οίκον φροντίδα».

Από την πλευρά του ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιλογή του δήμου Θεσσαλονίκης ως πιλοτικού δήμου για την εφαρμογή του σχεδίου ανασυγκρότησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και προσέθεσε: «Έχουμε ήδη ένα πολυιατρείο στην Τριανδρία το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί και μένουν κάποια διαδικαστικά για να ξεκινήσει να δουλεύει. Αυτό ήταν μέσα στη λογική των κοινοτικών ιατρείων που είναι ένα κομμάτι αυτής της προσπάθειας που ξεκινάει το υπουργείο».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε επίσης με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου «Θεαγένειο», καθώς και τη διοίκηση, τα σωματεία και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου Παπανικολάου. Τέλος, το απόγευμα της Παρασκευής (08/04/2016) ο κ. Ξανθός επισκέφθηκε τον καταυλισμό προσφύγων στο λιμάνι.

Σχετικές ειδήσεις