ΥΓΕΙΑ

Βλασταράκος: Πιο αναγκαία από ποτέ η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας

Βλασταράκος: Πιο αναγκαία από ποτέ η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας

Η γνώση και η καινοτομία είναι η απάντηση στην κρίση, τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος, σε ομιλία του για την αξία της δια βίου εκπαίδευσης των γιατρών, στο 12ο Παμπελοποννησιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα Κορινθίας, την Παρασκευή (21/10/2016).

Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Κορινθίας σε συνεργασία με την Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου και τους Ιατρικούς Συλλόγους Πελοποννήσου.

Κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου, Καθηγητής Ιωάννης Τσολάκης, και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας, Σωτήρης Δαμασκηνός, τόνισαν τη σημασία της επιστημονικής εκδήλωσης των Ιατρικών Συλλόγων Πελοποννήσου που συμβάλλει όχι μόνο στη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, αλλά και στην ευκαιρία προβολής και ανάδειξης της προσπάθειας των γιατρών της περιφέρειας σε επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο.

Ο κ. Βλασταράκος αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει ο ΠΙΣ στην εκπαίδευση των γιατρών, η οποία επιτυγχάνεται και μέσω των Συνεδρίων και δήλωσε ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι αρωγός σε ανάλογες προσπάθειες. «Είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι περιφερειακοί Σύλλογοι διοργανώνουν Επιστημονικά Συνέδρια, δίνοντας έτσι στους γιατρούς της Περιφέρειας τα ερεθίσματα που χρειάζονται, προκειμένου να συνεχίζεται το επιστημονικό και ερευνητικό έργο απ’ άκρου εις άκρον της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος», ανέφερε στο χαιρετισμό του.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, μεταξύ άλλων, είπε ότι η προώθηση της Ιατρικής Επιστήμης μέσω της γνώσης, των εξελίξεων της τεχνολογίας και της καινοτομίας, είναι η απάντηση στην κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα σε κοινωνικό, οικονομικό αλλά και αξιακό επίπεδο. Η τεχνολογία, πρόσθεσε, αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς συμβάλλοντας τόσο στην πρόληψη όσο και στην αποκατάσταση παθήσεων που κατά το παρελθόν δημιουργούσαν θανατηφόρα συμβάντα, αλλά και αναπηρίες, που σήμερα έχουν περιοριστεί.

Παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σύστημα Υγείας, λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησής του, αυτό εξακολουθεί να λειτουργεί με τις φιλότιμες προσπάθειες των γιατρών, τόσο μέσα στις Δημόσιες Δομές Υγείας, όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα, με την κοινωνική προσφορά στα ιδιωτικά ιατρεία, σημείωσε ο κ. Βλασταράκος.

Η Ιατρική Επιστήμη συνεχίζει το έργο της και παρά τις ελλείψεις και δυσλειτουργίες, αναδεικνύει το μεγαλείο της Ιπποκρατικής Ιδέας που έχουν έντονη στην ψυχή τους οι Έλληνες γιατροί, πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Βλασταράκος αναφέρθηκε στην κοινωνία η οποία έχει πληγεί σημαντικά από την εφαρμογή μέτρων που φέρνουν αλλεπάλληλες περικοπές και τόνισε ότι η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία για την παροχή ασφαλούς και ποιοτικής περίθαλψης στους πολίτες.