ΥΓΕΙΑ

Μπασκόζος: Στόχος το 25% των υγειονομικών να εμβολιαστεί για τη γρίπη

Μπασκόζος: Στόχος το 25% των υγειονομικών να εμβολιαστεί για τη γρίπη

Ηθική και επαγγελματική υποχρέωση για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αποτελεί ο αντιγριπικός εμβολιασμός, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

Με στόχο να διπλασιαστεί το ποσοστό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που έχει εμβολιαστεί για τη γρίπη, και να φτάσει από 11% στο 25%, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, κάλεσε γιατρούς και νοσηλευτές να εμβολιαστούν.

Ο κ. Μπασκόζος μίλησε στην επιστημονική ημερίδα, με θέμα «Αντιγριπικός εμβολιασμός του προσωπικού σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας», που διοργάνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, την Πέμπτη (24/11/2016) στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.

Αναφερόμενος στην παραφιλολογία για την επικινδυνότητα του εμβολίου, ο κ. Μπασκόζος τόνισε: «Πολλοί ισχυρίζονται και πολλοί διαδίδουν ανακριβέστατα και με επικίνδυνο τρόπο, ότι είναι επικίνδυνο το εμβόλιο γρίπης, έχει σοβαρές παρενέργειες άρα γιατί να το κάνει ο κόσμος που είναι καλά, εφόσον η βλάβη που μπορεί να προκαλέσει είναι μεγαλύτερη από τον κίνδυνο από την ίδια τη γρίπη, μια "γριπούλα". Όταν όμως γίνεται επιδημία της γρίπης, όταν μετράμε τους αριθμούς των θανάτων τότε αρχίζουμε και λέμε τα ανάποδα. Η Πολιτεία δεν φρόντισε, δεν έκανε τους εμβολιασμούς και ξεχνάμε όλα τα άλλα, που έχουν συμβεί το προηγούμενο διάστημα. Εμείς λοιπόν είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το διπλό πρόβλημα. Υπάρχει καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τον εμβολιασμό; Δυστυχώς για την γρίπη δεν υπάρχει και νομίζω ότι σε όλη τη ζωή μας, γιατί η γρίπη είναι ένα κομμάτι της ζωής μας, κάθε χρόνο το καταλαβαίνουμε. Δεν μπορείς να απαγορεύσεις στον κόσμο να κυκλοφορεί, να πηγαίνει στον κινηματογράφο, να πηγαίνει στην δουλεία του, να πηγαίνει στα λεωφορεία, να πηγαίνει στους χώρους μαζικής συνάντησης επειδή υπάρχει γρίπη. Είναι αντικοινωνικό, είναι απαράδεκτο, δεν μπορεί να γίνει αυτό. Όμως εκεί αν δεν έχεις πάρει τα μέτρα προφύλαξης που χρειάζεται η γρίπη μπορεί να γιγαντωθεί σε επιδημία. Άρα το εμβόλιο είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος».

Απευθυνόμενος στους υγειονομικούς, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, ανέφερε: «Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έχει μια ιδιαιτερότητα, διότι υπάρχει ένα διπλό καθήκον και μια διπλή ιδιότητα.

Πρώτον: Πρέπει να μη μεταδίδουν οι ίδιοι τη νόσο κατά τη διάρκεια της άσκησης του επαγγέλματος, λειτουργήματος όσο και αν για μερικούς το λειτούργημα δεν σημαίνει τίποτα στις μέρες μας, σημαίνει όμως για την παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Δεύτερον: Να είναι σε θέση να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, την ώρα της επιδημίας. Διότι, αν όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αρρωστήσει και επικαλεστεί την αρρώστια για εκείνες τις μέρες καταλαβαίνετε πως χαθήκαμε. Μπορεί να φαίνονται απλά αυτά τα πράγματα αλλά για όσους έχουμε δουλέψει και δουλεύουμε, είναι αυτό που συμβαίνει εκείνες τις δύσκολες μέρες. Η υποχρέωση λοιπόν του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού είναι διπλή. Είναι ηθική κοινωνική υποχρέωση, αλλά είναι και επαγγελματική υποχρέωση ειδική γιατί εκείνη την ώρα το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρει της υπηρεσίες του σε αυτούς που πάσχουν».

Το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει για φέτος, δωρεάν εμβόλια για τα δημόσια νοσοκομεία, και μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, 10.000 εμβόλια για τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων, μετά από εντολή του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας.

Σχετικές ειδήσεις