ΥΓΕΙΑ

Ολομέλεια ΣτΕ: Συζητήθηκαν οι προσφυγές γιατρών του ΕΣΥ

Ολομέλεια ΣτΕ: Συζητήθηκαν οι προσφυγές γιατρών του ΕΣΥ

Με το νέο έτος αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των προσφυγών των γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι διεκδικούν να επανέλθουν οι αποδοχές τους στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 καθεστώς, όπως έγινε με τους δικαστές, τους ενστόλους, καθηγητές Πανεπιστημίων, κ.λπ.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός» και άλλων κρατικών νοσοκομείων, ενώ παρεμβάσεις υπέρ τους έκαναν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι οι αναδρομικές περικοπές των αποδοχών, επιδομάτων και αποζημιώσεων τους, που έγιναν με το νόμο 4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016) και την από 14.11.2012 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών αντιβαίνουν σε μια πλειάδα διατάξεων: α) του Συντάγματος, β) του πρώτου πρόσθετου πρωτόκολλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και γ) του Διεθνούς Συμφώνου του Ο.Η.Ε. για τα οικονομικά, κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα.

Παράλληλα, ζητούν να επανέλθουν αναδρομικά οι αποδοχές, τα επιδόματα κ.λπ. των γιατρών του ΕΣΥ στο προηγούμενο προ των μειώσεων καθεστώς, δηλαδή στο προ της 1ης Αυγούστου 2010 ύψος.

Σχετικές ειδήσεις