ΥΓΕΙΑ

Υπέρ του ΕΟΠΥΥ τα Κέντρα Αποκατάστασης

Υπέρ του ΕΟΠΥΥ τα Κέντρα Αποκατάστασης

Η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ), θεσμικός εκπρόσωπος των Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας, παίρνει θέση υπέρ της διαδικασίας, την οποία έχει ξεκινήσει ο ΕΟΠΥΥ, για τη συμβασιοποίηση των παρόχων και τον εξορθολογισμό των δαπανών.

«Οφείλουμε να συνομολογήσουμε ότι στον ΕΟΠΥΥ κάτι συμβαίνει» αναφέρει η Ένωση σε σχετική ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι «την αλήθεια αυτή τη διατυπώνει ένας κλάδος που υπόκειται στο μεγαλύτερο κούρεμα απ’ όλους τους άλλους».

Η ΕΚΑΕ κάνει αναφορά στις «αντιδράσεις ενώσεων, σωματείων, συλλόγων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παρέχουν υπηρεσίες ή προϊόντα σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ». «Ανεξάρτητα με το αν οι αντιδράσεις αυτές είναι δικαιολογημένες ή όχι», προσθέτει η ΕΚΑΕ, «οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι:

1. Κάποιος κατάλαβε την κατάφωρη αδικία να τιμολογείς υπηρεσίες για τις οποίες ο Νόμος περιγράφει ότι θα κουρευτείς με συγκεκριμένο ποσοστό (rebate) και να σου επιβάλλεται ΦΠΑ σε όλο το ποσό.

2. Κάποιος μπήκε στην ουσία του θέματος Ευρωπαίοι ασθενείς και κατάλαβε ότι η Νοσηλεία τους στην Ελλάδα με χρήματα που έρχονται από τη χώρα καταγωγής τους είναι το αύριο της Υγείας και της οικονομίας γύρω από αυτήν και δεν είναι δυνατό να κουρεύονται...

3. Κάποιος κατάλαβε ότι το ελεγκτικό σύστημα του Οργανισμού έχει γεράσει και υπάρχουν άλλοι σύγχρονοι τρόποι να ελέγξει τις παρεχόμενες υπηρεσίες των παρόχων στους ασφαλισμένους του. Τους τρόπους αυτούς χρησιμοποιούν και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Και μάλιστα το κάνουν την ώρα που ο ασθενής κάνει χρήση της υπηρεσίας και όχι αναδρομικά...

4. Κάποιος κατάλαβε ότι δε μπορούμε εν έτει 2017 να παράγουμε τόνους χαρτιά για να υποβάλλουμε λογαριασμούς στο Δημόσιο και να εξακολουθούμε να αρνούμαστε το γεγονός ότι η τεχνολογία τα έχει λύσει αυτά τα θέματα χρόνια πριν...

5. Κάποιος κατάλαβε ότι η λέξη εκκαθάριση λογαριασμών για το δημόσιο πρέπει να έχει κυριολεκτική ερμηνεία και όχι το παντοτινό "όπως μας συμφέρει"...

6. Κάποιος κατάλαβε ότι τα νούμερα του προϋπολογισμού του Οργανισμού αφορούν από τη μία δικαιώματα ασφαλισμένων και από την άλλη ποσά αποζημίωσης πραγματικών υπηρεσιών (ή αγοράς προϊόντων). Και πάνω σε αυτό συνέταξε και παρουσίασε σχέδιο αντικειμενικής διαχείρισης στους ξένους που μας δανείζουν... Και αυτοί το κατάλαβαν και το αποδέχθηκαν.

7. Κάποιος κατάλαβε ότι μία επιχείρηση για να επιβιώσει πρέπει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της (μισθοδοσία, προμηθευτές, εφορία, ταμεία κτλ.) που είναι τακτικές και προϋπολογίζονται, και κάπως έτσι θα πρέπει και ο πελάτης να τακτοποιεί τις υποχρεώσεις του προς αυτήν για να μη την μετατρέψει σε "κουφάρι"...».

Η ΕΚΑΕ καταλήγει: «Την αλήθεια αυτή διατυπώνει ένας κλάδος που υπόκειται στο μεγαλύτερο κούρεμα απ’ όλους τους άλλους (φυσικό επακόλουθο της κατάρτισης προϋπολογισμών με τη χρήση ανεμούριου, πυξίδας και μπαρμπάδων από την Κορώνη της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου), που μαστίζεται από την κατά το δοκούν ερμηνεία των νόμων από τα ελεγκτικά όργανα, γεύεται την έννοια του "Κακοπληρωτή" και πολλές φορές του "Τσάμπα" από τον κύριο Πελάτη του τα τελευταία χρόνια και όμως αντιδρά με αξιοπρέπεια και κρίνει-συγκρίνει».

Σχετικές ειδήσεις