ΥΓΕΙΑ

Ξανθός: Προχωράμε τη ρύθμιση για τα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Παθήσεων

Ξανθός: Προχωράμε τη ρύθμιση για τα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Παθήσεων

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απηύθυνε χαιρετισμό σε ενημερωτική εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ), με αφορμή τη σημερινή (28/02/2017) Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων.

Ο κ. Ξανθός επέμεινε στη βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, για απρόσκοπτη πρόσβαση για όλους, σε ένα αναβαθμισμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ξεκινώντας από την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών με το νόμο 4368/2016.

«Η διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στα φάρμακα που πραγματικά έχουν ανάγκη, με αποτελεσματικό έλεγχο της συνταγογράφησης και σε τιμές που καθιστούν εφικτή αυτή την προοπτική στα πλαίσια ενός βιώσιμου συστήματος υγείας αποτελεί πολιτικό στόχο υψηλής προτεραιότητας» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

«Ειδικά για τα σπάνια νοσήματα, η πρόσβαση στα "ορφανά" φάρμακα, στα καινοτόμα και υψηλού κόστους φάρμακα, αποτελεί σοβαρό στοίχημα το οποίο αγωνιζόμαστε να κερδίσουμε σε όφελος των ασθενών» πρόσθεσε.

Τα εργαλεία προς αυτήν την κατεύθυνση είναι τα σύγχρονα επιστημονικά τεκμηριωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα μητρώα ασθενών, η ανάπτυξη μηχανισμού αξιολόγησης φαρμακευτικής καινοτομίας, η διαπραγμάτευση τιμών αποζημίωσης των νέων φαρμάκων, τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, θα διασφαλίζουν τους προϋπολογισμούς, εντός του σημερινού περιοριστικού πλαισίου και θα αποδεικνύουν την προτεραιότητα στις πολιτικές δημόσιας υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.

Η νομοθετική ρύθμιση για τα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης για τις Σπάνιες Παθήσεις προχωράει, σημείωσε ο υπουργός Υγεία. Τα Κέντρα θα συμβάλουν στην ενίσχυση και τη βελτίωση τόσο της διάγνωσης όσο και της αξιόπιστης φροντίδας των ασθενών που πάσχουν από σπάνια νοσήματα και θα ενισχύσουν την έρευνα και την επιδημιολογική επιτήρηση, με την τήρηση σχετικών μητρώων και την κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας. Παράλληλα συστήνεται στο ΚΕΣΥ Εθνική Επιτροπή Αξιολόγησης των Κέντρων αυτών.

Ο Ανδρέας Ξανθός έκανε ειδική μνεία στη συμβολή των συλλόγων ασθενών, οι οποίοι «μας ενημερώνουν και μας ευαισθητοποιούν και οπωσδήποτε επιτελούν ένα πολύτιμο έργο. Το υπουργείο Υγείας σας θεωρεί πολύτιμους συμβούλους του!».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην προσπάθεια σταθεροποίησης, «ηθικοποίησης» και αναβάθμισης του Ε.Σ.Υ., με έμφαση στην ανθρωποκεντρική φροντίδα και στα δικαιώματα των ασθενών. Στην κατεύθυνση αυτή, είναι υπό έκδοση σχετική Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία των Γραφείων προστασίας δικαιωμάτων των ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ενώ ήδη με Υπουργική Απόφαση λειτουργεί λίστα χειρουργείου στα νοσοκομεία.

Σχετικές ειδήσεις