ΦΑΡΜΑΚΟ

Θέσπιση συντελεστή εγχώριας προστιθέμενης αξίας ζητά η ΠΕΦ

Θέσπιση συντελεστή εγχώριας προστιθέμενης αξίας ζητά η ΠΕΦ

Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) έκοψε το βράδυ της Τρίτης (21/02/2017) την πρωτοχρονιάτικη πίτα της, παρουσία πολιτειακών παραγόντων και βουλευτών των κομμάτων, εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας και του επιχειρείν, καθώς και πλήθους κόσμου.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΞΕΚΙΝΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΜΟΧΛΟΣ

Καθώς οι αποφάσεις σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αναμένονται, η ΠΕΦ παρουσίασε ένα σύνολο προτάσεων, με στόχο να μετατραπεί το φάρμακο από πεδίο χρόνιων τριβών, σε αναπτυξιακό μοχλό για την εθνική οικονομία, με οφέλη για το σύστημα υγείας, τους ασθενείς και τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Το τέλος του 2016 και η αρχή του 2017 βρήκε πολλές από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις στα όριά τους, ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, κατά το χαιρετισμό του. «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία απαρτίζεται από παραδοσιακές οικογενειακές επιχειρήσεις, είμαστε ένας από τους τελευταίους κλάδους, που κρατάμε εδώ την παραγωγή, εξάγουμε και κάνουμε επενδύσεις. Καμία παραγωγική μονάδα δεν μπορεί να αντέξει τα οριζόντια μέτρα, με μειωμένη τη φαρμακευτική δαπάνη και αυξημένο το rebate και clawback -εξωνοσοκομειακό και νοσοκομειακό- κατά 30%», τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει παρέμβαση στη φαρμακευτική δαπάνη και να προχωρήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται συνολική φαρμακευτική πολιτική, με άξονες την πρόσβαση των πολιτών στο φάρμακο, τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, και τη δημιουργία ενός βιώσιμου πλαισίου για τη λειτουργία και ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας.

pef kopi pitas2102

Η ΠΕΦ θα καταθέσει μία σειρά προτάσεων για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, την πολιτική διείσδυσης των γενοσήμων, τη μείωση του clawback (π.χ. εξαιρέσεις, πληρωμή σε τιμές παραγωγού και όχι λιανικής), την είσοδο των νέων φαρμάκων στο σύστημα. Ειδικά για το τελευταίο ζήτημα, για το οποίο τα προτεινόμενα από το υπουργείο Υγείας μέτρα έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, ο κ. Τρύφων διευκρίνισε ότι «είμαστε κατά των αυστηρών μέτρων που προτείνονται, όμως είμαστε υπέρ του ελέγχου της συνταγογράφησης». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να μειώσει την εξάρτησή της από τα εισαγόμενα φάρμακα, ενώ θα πρέπει να ξεπεραστεί η στρεβλή πολιτική των δυσανάλογων μειώσεων τιμών στα παλιά φάρμακα, η οποία οδηγεί στην απόσυρσή τους από την αγορά και τελικά στην υποκατάσταση από νεότερα και ακριβότερα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΠΕΦ πρότεινε τη θέσπιση ενός δείκτη εγχώριας Προστιθέμενης Αξίας, όπως προκύπτει από τον αριθμό των εργαζομένων, το ύψος των εργοδοτικών εισφορών, τη φορολογία, τις αποσβέσεις, τις δαπάνες για έρευνα κ.α. Ο συντελεστής αυτός θα μπορούσε να υπολογίζεται στη διαμόρφωση του clawback, στην τιμολόγηση και αποζημίωση των φαρμάκων. Σύμφωνα με την ΠΕΦ, η πολιτεία οφείλει να διεκδικεί τη μεγιστοποίηση της Προστιθέμενης Αξίας, ειδικά σε ένα πλαίσιο κλειστών προϋπολογισμών.

Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε και στην Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Στο πλαίσιο που έθεσε η μελέτη για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, η οποία εκπονήθηκε με εντολή της Επιτροπής, εντάσσονται προτάσεις για παροχή κινήτρων για τις δαπάνες σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), θέσεις εργασίας Ελλήνων επιστημόνων, αποσβέσεις στις επενδύσεις R&D, φοροαπαλλαγές για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι προτάσεις της ΠΕΦ θα κατατεθούν «αρμοδίως», επισήμανε ο κ. Τρύφων, ξεκινώντας από το γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και στη συνέχεια στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Σύμμαχος η φαρμακοβιομηχανία

«Θέλουμε τη φαρμακοβιομηχανία σύμμαχο» στο καθήκον να εξασφαλίζουμε πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στο φάρμακο για όλους τους πολίτες, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.

pef baskozos2102

Ο κ. Μπασκόζος απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση εκ μέρους του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού. Η χρυσή τομή βρίσκεται στην επιβίωση της εγχώριας φαρμακευτικής παραγωγής σε συνδυασμό με το αίτημα των ασθενών για πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, σημείωσε. Εγχώρια παραγωγή, έρευνα, κλινικές μελέτες, αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού και επιστροφή των Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό, είναι η στόχευση του υπουργείου Υγείας.

Προσφορά στον Έλληνα ασθενή

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη και το Γενικό Διευθυντή του Φιλοπτώχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής π. Βασίλειο Χαβάτζα. Το 2016, η ΠΕΦ ανανέωσε το μνημόνιο συνεργασίας με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά το χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην προμήθεια με χιλιάδες σκευάσματα των δύο κοινωνικών φαρμακείων του Φιλόπτωχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής. «Καλύπτονται όλες σχεδόν οι ανάγκες, φάρμακα φτάνουν και στα πιο απομακρυσμένα νησιά» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

pef ieronymos

«Εμείς έχουμε στο μυαλό μας, πάντα, ότι θέλουμε να προσφέρουμε στον Έλληνα ασθενή». Με τα λόγια αυτά του Αρχιεπισκόπου, έκλεισε την εκδήλωση ο πρόεδρος της ΠΕΦ, τονίζοντας ότι το σκοπό αυτό, έχει και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Δείτε τις φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις