ΥΓΕΙΑ

Απόφαση-σοκ στο νοσοκομείο Βόλου: Κανένας νέος καρκινοπαθής δεν θα γίνεται δεκτός

Απόφαση-σοκ στο νοσοκομείο Βόλου: Κανένας νέος καρκινοπαθής δεν θα γίνεται δεκτός

Κανένα νέο ογκολογικό ασθενή θα δέχεται στο εξής το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου «Αχιλλοπούλειο». Υποχρηματοδότηση και ελλείψεις προσωπικού οδήγησαν τη διοίκηση του νοσοκομείου να πάρει αυτή τη σκληρή απόφαση, η οποία στερεί από καρκινοπαθείς να έχουν την κατάλληλη θεραπεία στο νοσοκομείο του νομού τους.

Η ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑΤΙ «ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΑΝΤΙΒΙΩΣΕΙΣ»

Στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, το οποίο δεν διαθέτει Ογκολογική Κλινική, παρακολουθούνται και λαμβάνουν θεραπεία 400 καρκινοπαθείς το μήνα. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 145% των δυνατοτήτων του νοσοκομείου, σύμφωνα με το διοικητή του, Ματθαίο Δραμητινό. Προβλήματα με τις χημειοθεραπείες υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο φέτος αυξήθηκαν οι νέοι ασθενείς κατά 30%. «Είναι νέα περιστατικά. Έχει αυξηθεί και ο καρκίνος και είναι περισσότεροι και οι άνθρωποι που ζητάνε την υγεία τους στα δημόσια νοσοκομεία» δήλωσε ο κ. Δραμητινός στην εφημερίδα «Θεσσαλία» και στο τοπικό κανάλι «ΘTV». Το νοσοκομείο «φέτος είχε προγραμματισμό 215.000 ευρώ για δαπάνη χημειοθεραπείας και έφτασε το πρώτο τρίμηνο στις 280.000 ευρώ». «Το πιο σωστό και ηθικό θα ήταν να δεχόμαστε όλους τους ασθενείς αλλά το καλοκαίρι δεν θα είχαμε χρήματα ούτε για αντιβιώσεις. Έπρεπε να ληφθούν περιοριστικά μέτρα» παραδέχτηκε. Επισημαίνοντας ότι οι καρκινοπαθείς δεν μπορούν να μπαίνουν σε λίστα αναμονής, πρόσθεσε ότι τα νέα περιστατικά θα πρέπει να παρακολουθούνται στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλίας.

Το υπουργείο Υγείας αύξησε το όριο δαπανών για το φάρμακο κατά 100.000 ευρώ στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, ωστόσο η αύξηση αυτή δεν επαρκεί για την ομαλή κάλυψη των ασθενών. Επιπλέον, οι ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει Ογκολογική Κλινική στο συγκεκριμένο νοσοκομείο επιτείνουν το πρόβλημα.

Για το σοβαρό αυτό ζήτημα κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου και Χρήστος Μπουκώρος.

Στην ερώτησή τους, οι δύο βουλευτές αναφέρουν: «Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στους καρκινοπαθείς της Μαγνησίας, η πρόσφατη απόφαση της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου για περικοπή των ενδοφλέβιων θεραπειών στους ασθενείς, που εκτελούν θεραπείες τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη εντολή εδόθη από το Υπουργείο Υγείας, με τη δικαιολογία ότι η έλλειψη κονδυλίων οδηγεί στον περιορισμό της συγκεκριμένης φαρμακευτικής δαπάνης.

Η αγανάκτηση τόσο των ασθενών όσο και των θεραπόντων ιατρών ξεχειλίζει, οι μεν γιατί αισθάνονται έρμαια της τύχης τους και οι δε γιατροί γιατί αδυνατούν να φροντίσουν τους ασθενείς τους, που έχουν άμεση ανάγκη. Ήδη αρκετοί καρκινοπαθείς παρακινούνται ανεπισήμως να αναζητήσουν την απαραίτητη θεραπεία τους σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, όπως και σε ιδιωτικές κλινικές».

Οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν να ενημερωθούν από τον Ανδρέα Ξανθό, εάν η εντολή δόθηκε από το υπουργείο Υγείας και πώς προτίθεται να επιλύσει το ζήτημα που έχει ανακύψει με την απαράδεκτη περικοπή στην ενδοφλέβια θεραπεία των καρκινοπαθών.

Επιπλέον, ο Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος είναι και Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, δήλωσε ότι «ο κ. Τσίπρας, ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης, αντί να δηλώνουν ικανοποίηση για την κατάσταση στο χώρο της Υγείας, οφείλουν να απολογούνται».

Σχετικές ειδήσεις