ΥΓΕΙΑ

Το υπουργείο Υγείας εγκαλεί η ΝΔ για την «πρωτοφανή ανεπάρκεια αίματος»

Το υπουργείο Υγείας εγκαλεί η ΝΔ για την «πρωτοφανή ανεπάρκεια αίματος»

Συστηματική υπομετάγγιση των ασθενών με μεσογειακή αναιμία καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας ότι η έλλειψη αίματος στη χώρα μας έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις το τελευταίο διάστημα.

Οι επικεφαλής του τομέα Υγείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου και Ιάσων Φωτήλας, μαζί με 14 ακόμα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Υγείας.

Χίλιες μονάδες αίματος λιγότερες απέστειλε ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός τον Ιανουάριο του 2018 σε σχέση με πέρσι, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» να ζητήσει από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) 600 μονάδες αίματος. Ωστόσο, έλαβε μόλις 190. Το γεγονός αυτό επιδείνωσε την ήδη δύσκολη κατάσταση, καθώς στο «Αγία Σοφία» παρακολουθούνται 800 περίπου θαλασσαιμικοί ασθενείς, οι οποίοι τα τελευταία 2-3 χρόνια υπομεταγγίζονται σε ποσοστό που ανέρχεται από 12-50%, ενώ υπάρχουν και σποραδικές αναβολές των μεταγγίσεων. Πρόβλημα έλλειψης αίματος και υπομεταγγίσεις στους θαλασσαιμικούς ασθενείς παρουσιάστηκε, επίσης, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, ενώ στο Λαϊκό Νοσοκομείο η έλλειψη είναι μόνιμη, τονίζουν οι βουλευτές της ΝΔ.

«Οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία ασθενείς (θαλασσαιμικοί) έχουν προγραμματισμένες τακτικές μεταγγίσεις κάθε 2-3 εβδομάδες με δύο μονάδες αίματος (συμπυκνωμένα ερυθρά). Από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν έντονες ελλείψεις με αποτέλεσμα οι ασθενείς να λαμβάνουν μόνο μία μονάδα αίματος σε κάθε συνεδρία! Λόγω της μειωμένης ποσότητας αίματος που έλαβαν θα πρέπει να προσέλθουν σε μία εβδομάδα(!) αλλά αυτό είναι αδύνατο διότι δεν υπάρχουν κενά κρεβάτια σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αφού συμπίπτουν με τις επόμενες προγραμματισμένες μεταγγίσεις άλλων ασθενών. Προκειμένου να καλυφθούν όλοι οι πάσχοντες θα πρέπει να μεταγγίζεται συγχρόνως ένας πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών με το ίδιο προσωπικό, στο ίδιο ωράριο, πιθανόν και με δύο ασθενείς ανά κρεβάτι(!;), σε τριτοκοσμικές συνθήκες που προφανώς δεν στερούνται κινδύνων για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών. Η κατάσταση δε αυτή έχει και μεγάλο κόστος (σε αναλώσιμα και εργαστηριακό έλεγχο) αφού υπερδιπλασιάζονται οι φορές που ο ασθενής θα πρέπει να μεταγγιστεί» αναφέρουν οι βουλευτές και επισημαίνουν ότι οι ετήσιες ανάγκες σε αίμα των θαλασσαιμικών είναι απόλυτα γνωστές, ανελαστικές και οι μεταγγίσεις τους οφείλουν να είναι τακτικές και προγραμματισμένες.

Οι βουλευτές της ΝΔ καλούν τον υπουργό Υγείας να ενημερώσει για τα μέτρα που έχει λάβει, ώστε να βελτιωθεί η διακίνηση του αίματος, να αποφευχθεί η καταστροφή μονάδων και να προσελκυσθούν εθελοντές, καθώς και για το λόγο στον οποίο οφείλεται η μείωση του αριθμού των μονάδων αίματος που εισάγονται από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.

Σχετικές ειδήσεις