ΥΓΕΙΑ

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Αναστολή των τακτικών λειτουργιών έως τις 20 Απριλίου

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Αναστολή των τακτικών λειτουργιών έως τις 20 Απριλίου

Στην παιδίατρο του νοσοκομείου Ρεθύμνου, η οποία καταδικάστηκε πρόσφατα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, για το θάνατο 3χρονου αγοριού το 2014, συμπαραστέκονται οι συνάδελφοί της στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Οι γιατροί του νοσοκομείου Ρεθύμνου έχουν αποφασίσει αναστολή των τακτικών λειτουργιών του νοσηλευτικού ιδρύματος έως τις 20 Απριλίου, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε οικονομική στήριξη της νομικής κάλυψης της παιδιάτρου στα επόμενα στάδια της δικαστικής διαδικασίας, όπως είχε πράξει και πρωτόδικα και για το σύνολο των κατηγορούμενων παιδιάτρων του νοσοκομείου.

Το ΔΣ του νοσοκομείου εξέδωσε ανακοίνωσε στην οποία αναφέρει ότι «η Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου Ρεθύμνου, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει την καλύτερη δυνατή στελέχωση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υψηλής κατάρτισης και εμπειρίας, αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση δεκάδες περιστατικά με ευαισθησία, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα».

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση τονίζει: «Θεωρούμε υποχρέωσή μας να προασπίσουμε το έργο του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού του νοσοκομείου, στον βαθμό πάντα που τηρούνται οι προβλεπόμενες διαγνωστικές και θεραπευτικές διαδικασίες και εφαρμόζονται τα αντίστοιχα ιατρικά πρωτόκολλα. Το ΔΣ συνεχίζει να στηρίζει με κάθε τρόπο την εξαιρετική δουλειά του ανθρώπινου δυναμικού του, το οποίο είμαστε σίγουροι ότι θα εξακολουθήσει να προσφέρει με την ίδια υπευθυνότητα και επιστημονική αρτιότητα τις πολύτιμες υπηρεσίες του στους πολίτες και τους επισκέπτες του νομού. Η τοπική κοινωνία μπορεί να είναι απολύτως βέβαιη ότι στο νοσοκομείο Ρεθύμνου παρέχεται ποιοτική και διαρκώς αναβαθμιζόμενη δημόσια περίθαλψη».

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, δε θα χορηγούνται γνωματεύσεις, ούτε θα συνεδριάζουν ιατρικές επιτροπές, ενώ θα γίνονται ενημερωτικές δράσεις. Εξάλλου, οι γιατροί ζητούν από τα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης τη σύσταση ενός θεσμικού οργάνου προδικαστικής γνωμοδότησης από έγκριτους δικαστικούς και γιατρούς για τις περιπτώσεις πιθανής ιατρικής αμέλειας και καλούν τις ενώσεις γιατρών και την ΟΕΝΓΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Να σημειωθεί, ότι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου έκρινε στις 13 Απριλίου ένοχη μία από τις τέσσερις παιδιάτρους για την υπόθεση θανάτου 3χρονου παιδιού (η οποία αντιμετώπισε τελευταία τον 3χρονο) και της επέβαλε της ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή, αναγνωρίζοντας της το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου προκαλώντας την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί του Ρεθύμνου σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι αισθάνονται σαν να είναι όλοι τους στο εδώλιο. «Έχει ξεπεράσει κάθε όριο η εφευρετικότητα ορισμένων λειτουργών της δικαιοσύνης, προκειμένου να ενοχοποιήσουν πάση θυσία νοσοκομειακούς γιατρούς… και η κακοποίηση της σύγχρονης ιατρικής από ''ειδήμονες'' δικηγόρους και δικαστές που μας επιστρέφουν στην εποχή του σκοταδισμού» αναφέρουν χαρακτηριστικά και καλούν όλους όσοι εμπλέκονται με το σκεπτικό της απόφασης να αναλογιστούν τις συνέπειες για το νομαρχιακό νοσοκομείο αλλά και τους γιατρούς που οδηγούνται στην πλήρη απαξίωση.

Τέλος, ζητούν τη στήριξη της κοινωνίας και των φορέων του Ρεθύμνου εξηγώντας πως «ο νοσοκομειακός γιατρός εργάζεται καθημερινά στα όρια της σωματικής και ψυχικής εξάντλησης, επιφορτιζόμενος όλες τις ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος υγείας με μοναδικό γνώμονα την προσφορά στον ασθενή».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις