Βαρδαρός: 94 ΤΟΜΥ σε λειτουργία – Θα ξεπεράσουμε τις 120 μέσα στο 2018

Newsroom Newsroom

Βαρδαρός: 94 ΤΟΜΥ σε λειτουργία – Θα ξεπεράσουμε τις 120 μέσα στο 2018

Παράταση στις αιτήσεις για τις προσλήψεις στις Τοπικές Μονάδες Υγείας.

Σε διαδικασία υλοποίησης βρίσκεται η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), με 94 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) να λειτουργούν μέχρι σήμερα, σε ολόκληρη τη χώρα. «Το χρηματοδοτικό ταβάνι μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε περίπου 230 δομές, ενώ μέσα στο χρόνο θα ξεπεράσουμε τις 120 ΤΟΜΥ» δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, υπεύθυνος για την ΠΦΥ, Σταμάτης Βαρδαρός, στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ο κ. Βαρδαρός εξήγησε τον ρόλο των ΤΟΜΥ ως πολυιατρεία σε επίπεδο γειτονιάς, με βασικές ειδικότητες γιατρών που μπορούν να λειτουργήσουν ως οικογενειακοί γιατροί, για τον πληθυσμό ευθύνης των δομών, συμπεριλαμβανομένων και των ανασφάλιστων πολιτών. Οι γιατροί στην ΤΟΜΥ της Νικόπολης Θεσσαλονίκης, για παράδειγμα, «διαχειρίστηκαν πάνω από 600 ανασφάλιστα παιδιά στον πρώτο μήνα λειτουργίας της, το 30% αυτών των παιδιών που εξετάστηκαν είχαν πλημμελή ή καθόλου εμβολιασμό και καλύφθηκε το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα, μέσα από τη λειτουργία αυτής της δομής». Αναφερόμενος στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, ο κ. Βαρδαρός σημείωσε: «Υπάρχει ήδη προκήρυξη για προσλήψεις οικογενειακών γιατρών για τις ΤΟΜΥ. Θα υπάρξουν περίπου 900 νέες θέσεις ιατρών. Πρόκειται για συμβάσεις 4 ετών με αποδοχές επιμελητή Α'. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι μετά το πέρας της τετραετούς αυτής σύμβασης, θα έχουν προοπτική μονιμοποίησης στο εθνικό σύστημα υγείας».

Σχετικά με τις νέες αυτές προσλήψεις, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας επισήμανε πως «είναι ένας τρόπος, ένα μέτρο να αρχίσουμε να αντιστρέφουμε αυτό το φαινόμενο του 'brain drain' και να σταματήσουν να φεύγουν στο εξωτερικό οι γιατροί που ολοκληρώνουν την ειδικότητά τους στη χώρα, έτσι ώστε να έχουν μια ευκαιρία απασχόλησης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής για τις προσλήψεις στις ΤΟΜΥ παρατάθηκε έως και την Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018 και ώρα 13.00. Το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση την ημερομηνία και την ώρα της οριστικής ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης στον προκαθορισμένο διαδικτυακό τόπο tomy.moh.gov.gr. Επίσης, η προθεσμία αποστολής-προσκόμισης της τελικής εξατομικευμένης φόρμας υποβολής αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης, με τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά παρατείνεται έως και την Δευτέρα 09 Ιουλίου 2018. Επισημαίνεται ότι το εμπρόθεσμο της ταχυδρομικής αποστολής αυτών κρίνεται με βάση την ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης ή τον αριθμό πρωτοκόλλου. Αποστολές με σήμανση πέραν της 9 ης Ιουλίου 2018 δεν γίνονται αποδεκτές και οι αιτήσεις θεωρούνται μη υποβληθείσες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved