ΥΓΕΙΑ

Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας για την Καρδιολογία και το νεανικό αιφνίδιο θάνατο

Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας για την Καρδιολογία και το νεανικό αιφνίδιο θάνατο
Δωρεάν γονιδιακή εξέταση για πολίτες με οικογενειακό ιστορικό αιφνίδιου θανάτου

Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από αιφνίδιο θάνατο περίπου 200 νέοι άνθρωποι. Με στόχο την πρόληψη του νεανικού αιφνίδιου θανάτου που οφείλεται συνήθως σε κληρονομικές καρδιοπάθειες, προχωρά η δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία.

Πρόκειται για το δεύτερο Εθνικό Δίκτυο μετά από την Ογκολογία και υλοποιείται από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Το Δίκτυο θα ολοκληρωθεί μέσα στο τρέχον έτος, όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος και θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες: στο Κέντρο Καταγραφής Αιφνιδίων Θανάτων από τη μία και από την άλλη στα Κέντρα Διενέργειας Γονιδιακών Ελέγχων Οικογενειών με ανάλογο ιστορικό, που θα είναι Νοσοκομεία και υπηρεσίες δημόσιου χαρακτήρα.

Επίσης, υπάρχει η πρόβλεψη της διαλειτουργικότητας των συστημάτων καταγραφής των Κέντρων αυτών, με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.).

Οι πολίτες με οικογενειακό ιστορικό αιφνίδιου θανάτου, θα μπορούν μετά από παραπομπή του θεράποντος γιατρού τους να υποβληθούν δωρεάν σε γονιδιακή εξέταση.

Τρία από τα κέντρα γονιδιακών ελέγχων θα λειτουργήσουν άμεσα στην Αθήνα, στο Ωνάσειο και στο Ιπποκράτειο και ένα στη Θεσσαλονίκη, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.
Τα στοιχεία θα περιλαμβάνονται σε ειδική εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε (ΗΔΙΚΑ) που ήδη υπάρχει και εφαρμόζεται στο δίκτυο γιατρών ογκολογίας, και στη συνέχεια θα προστίθενται στον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του ασθενούς και στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

«Το σχέδιο είναι να επεκταθεί αυτό το δίκτυο σε όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Ήδη το πανεπιστημιακό νοσοκομείου του Ηράκλειου είναι έτοιμο να ενταχθεί στο δίκτυο και θα ακολουθήσουν τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Ιωαννίνων και της Πάτρας», τόνισε ο κ. Γιαννοπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η συγκρότηση του Δικτύου ολοκληρώνει μια σημαντική προσπάθεια που έχει εκφραστεί με την «κάρτα υγείας αθλητή», μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις