ΥΓΕΙΑ

Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας: Προηγμένη ανάλυση DNA για όλους τους ογκολογικούς ασθενείς

Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας: Προηγμένη ανάλυση DNA για όλους τους ογκολογικούς ασθενείς
Το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στον καρκίνο ξεκινά τη διαγνωστική του λειτουργία

Προσβάσιμες σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο θα είναι οι εξειδικευμένες και απαραίτητες εξετάσεις ανάλυσης DNA, μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς από την 1η Μαρτίου 2019 ξεκινά τη διαγνωστική του λειτουργία, το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης ανακοίνωσε τη Δευτέρα (18/02/2019), την έναρξη της δεύτερης αυτής φάσης λειτουργίας του Δικτύου, καθώς και την επέκτασή του σε περισσότερες πόλεις όπως η Αλεξανδρούπολη, η Λάρισα και τα Ιωάννινα. Υπενθυμίζεται ότι Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας στην ογκολογία λειτουργούν ήδη στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.

«Σκοπός είναι η μετάφραση της μοριακής γενετικής του καρκίνου σε στοχευμένες και εξατομικευμένες κλινικές πρακτικές. Αποτελεσματικές κλινικές παρεμβάσεις είτε σε διαγνωστικό είτε σε θεραπευτικό επίπεδο που θα είναι προσβάσιμες ισότιμα από όλους τους πολίτες μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας. Για τον λόγο αυτό, η στενή συνεργασία που έχει εδραιωθεί με το υπουργείο Υγείας είναι καίριας σημασίας. Όταν το όραμα υλοποιείται, τότε μετατρέπεται σε ελπίδα και προοπτική» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φωτάκης σε ημερίδα που διοργάνωσε το Δίκτυο.

Στο χαιρετισμό του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τόνισε πως «το δημόσιο σύστημα υγείας, τα πανεπιστήμια και οι ερευνητικοί φορείς της χώρας παρακολουθούν και συμμετέχουν σε όλες τις επιστημονικές εξελίξεις, με σκοπό να είναι εγγυημένη στους πολίτες της χώρας που δοκιμάζονται από τον καρκίνο, η διασφάλιση της πρόσβασης τους στις νέες σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες. Σε αυτή την κατεύθυνση, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών (η ίδρυσή του προβλέπεται σε Ν/Σ που συζητείται αυτή την εβδομάδα στην Βουλή) αλλά και η ενσωμάτωση και η αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ νέων βιοδεικτών οι οποίοι εντοπίζουν τις γονιδιακές μεταλλάξεις με αποτέλεσμα την ακριβή διάγνωση και την εξατομικευμένη θεραπεία».

Στην πρώτη, προπαρασκευαστική του φάση που ολοκληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου, το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στον καρκίνο έχει ολοκληρώσει τα εξής καθοριστικά στάδια:

1.Προτυποποίηση μεθοδολογιών ανάλυσης

2.Διαπίστευση Μονάδων Ιατρικής Ακριβείας κατά τα διεθνή πρότυπα ISO: Σύστημα διαχείρισης ποιότητας και Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών και ορθή τήρηση του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων (GDPR)

3.Διεργαστηριακός έλεγχος ποιότητας μεταξύ των Μονάδων Ιατρικής Ακριβείας για όλες τις αναλυτικές φάσεις

4.Κατάλογος βιοδεικτών και κριτηρίων για τους συμπαγείς όγκους (μελάνωμα, καρκίνος πνεύμονα, μαστού, προστάτη και παχέος εντέρου), τις αιματολογικές κακοήθειες και τα κληρονομικά σύνδρομα καρκίνου

5.Συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες και αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες: Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, Εταιρεία Παθολόγων Ογκολόγων, Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, Σουηδική πρωτοβουλία

6. Διαχείριση και ασφάλεια δεδομένων.

Το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας συστήθηκε στις 22/8/2018 και αποτελεί μια πρωτοποριακή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δράση που καθιστά την Ελλάδα συμμέτοχο στην διαμόρφωση του χάρτη της ιατρικής του μέλλοντος.

Σκοπός του Εθνικού αυτού Δικτύου είναι η βέλτιστη δυνατή διάγνωση του καρκίνου με προηγμένες τεχνολογίες ανάλυσης του DNA. Στις περιπτώσεις που η νόσος έχει ήδη εκδηλωθεί, με βάση τα γενετικά ευρήματα σε κάθε ασθενή, θα εφαρμόζεται εξατομικευμένη θεραπεία αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά της και μειώνοντας σημαντικά το κόστος της περίθαλψης. Δίνεται με αυτόν τον τρόπο η ευκαιρία στους ασθενείς με καρκίνο να έχουν, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, ισότιμη ιατρική μέριμνα ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις