ΥΓΕΙΑ

Διαγνωστικά κέντρα: Αναστολή των κινητοποιήσεων

Διαγνωστικά κέντρα: Αναστολή των κινητοποιήσεων

Άνω τελεία βάζουν στις κινητοποιήσεις τους τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, όπως αποφάσισε το Συντονιστικό τους, το απόγευμα της Πέμπτης (13/06/2019).

Αυτό σημαίνει πως από αύριο, Παρασκευή (14/06/2019) θα γίνονται κανονικά δεκτά και τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ.

Παρόλο που το βασικό αίτημα του κλάδου δεν ικανοποιήθηκε ούτε στη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις, για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, σκοπεύουν να θέσουν εκ νέου το ζήτημα του clawback του 2018 και του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις, στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.

Ειδικότερα, η αναστολή των κινητοποιήσεων των ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποφασίστηκε μετά από εισήγηση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργου Πατούλη.

Στη σύσκεψη με το Συντονιστικό Όργανο των φορέων, αξιολογήθηκαν οι προτάσεις του υπουργού Υγείας, οι ιδιαιτερότητες της χρονικής συγκυρίας που διανύουμε καθώς και οι ανάγκες των ασφαλισμένων. Αξιολογήθηκε ως θετικό το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα του εργαστηριακού κλάδου που βυθίζεται στα χρέη, μίλησε για αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία κατά 0,8% του ΑΕΠ, εκ των οποίων μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό θα διατεθεί για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ειδικά για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Οι παριστάμενοι τόνισαν ότι οι δεσμεύσεις αυτές αποτελούν παρακαταθήκη και για την επόμενη κυβέρνηση, από την οποία ο εργαστηριακός κλάδος θα διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά του, με την ίδια ενότητα και αποφασιστικότητα.

Ο ΙΣΑ καλεί τους γιατρούς του εργαστηριακού κλάδου να ολοκληρώσουν τις εξουσιοδοτήσεις στους Ιατρικούς Συλλόγους για να προβούν στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, αίτημα που θα διεκδικηθεί δυναμικά από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο κ. Πατούλης, τόνισε: «Ο ιατρικός κλάδος με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και με γνώμονα το καλό των ασφαλισμένων και συνεκτιμώντας τη χρονική συγκυρία που διανύουμε αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεών του. Οι γιατροί βάζουν για άλλη μια φορά πλάτη, για να στηρίξουν τον ασθενή, πάρα τον απάνθρωπο και άδικο τρόπο που συμπεριφέρθηκαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους για την ενότητα και το δυναμισμό που έδειξαν. Αποδείξαμε ότι είμαστε δυνατοί και ενωμένοι και με την ίδια αποφασιστικότητα θα διεκδικήσουμε αξιόπιστες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για όλους τους ασφαλισμένους, στο επόμενο χρονικό διάστημα. Αναστέλλουμε προσωρινά τις διεκδικήσεις μας, για να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι και δεσμευόμαστε ότι θα επανέλθουμε δυναμικά μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του ιατρικού κλάδου».

Σημειώνεται ότι έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη εβδομάδα νέα συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στα γραφεία του ΙΣΑ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ρoή Ειδήσεων