ΥΓΕΙΑ

Απάτη ύψους 9,5 εκατ. ευρώ με σκεύασμα ειδικής διατροφής - Ήταν πρώτο σε πωλήσεις το 2018

Απάτη ύψους 9,5 εκατ. ευρώ με σκεύασμα ειδικής διατροφής - Ήταν πρώτο σε πωλήσεις το 2018
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Μια μεγάλη υπόθεση απάτης αποκάλυψε η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) του ΕΟΠΥΥ, πριν από περίπου δύο μήνες.

Η υπόθεση αφορά εισαγόμενο σκεύασμα ειδικής διατροφής. Το 2018, το συγκεκριμένο σκεύασμα συνταγογραφήθηκε και αποζημιώθηκε σε μεγάλες ποσότητες. Όπως αποδείχθηκε, όμως, δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα!

Η εισαγωγέας εταιρεία διακινούσε άλλα σκευάσματα στη θέση του, χρησιμοποιώντας πλαστά παραστατικά και πλαστές ταινίες γνησιότητας. Η οικονομική ζημία για τον ΕΟΠΥΥ υπολογίζεται συνολικά σε 9.500.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα εμφανιζόταν να είναι το πρώτο σε πωλήσεις για το 2018, καθώς είχε συνταγογραφηθεί από πλήθος γιατρών. Στους ασθενείς χορηγούνταν διαφορετικές μορφές του σκευάσματος (π.χ. σε υγρή μορφή) καθώς η επίμαχη μορφή (σε σκόνη) προφανώς δεν υπήρχε, είτε τελείως άλλα προϊόντα.

Από τα 9,5 εκατ. ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ είχε ήδη καταβάλει στην εταιρεία περίπου τα μισά, τα οποία τώρα διεκδικεί να πάρει πίσω, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr. Η σύμβαση έχει διακοπεί με απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού εδώ και δύο μήνες και στο διάστημα που ακολούθησε, η εταιρεία έβαλε «λουκέτο».

Πρώτο Πανευρωπαϊκό Βραβείο για την ΥΠΕΔΥΦΚΑ

Η υπόθεση έφτασε μέχρι το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την καταπολέμηση της απάτης και της Διαφθοράς στο χώρο της Υγείας» (EHFCN). Στην ανοικτή Συνεδρίαση του EHFCN, που πραγματοποιήθηκε στην Ουτρέχτη στις 13 και 14 Ιουνίου, συμμετείχε η ΥΠΕΔΥΦΚΑ, η οποία ήταν και υποψήφια για το «βραβείο νέων μεθόδων και καινοτομίας».

Η ελληνική συμμετοχή επικεντρώθηκε στη χρησιμοποίηση εργαλείων και τεχνικών που προσφέρει το νέο Ηλεκτρονικό Μητρώο ιατροτεχνολογικών προϊόντων και Σκευασμάτων Ειδικής Διατροφής του ΕΟΠΥΥ για την αποκάλυψη περιπτώσεων απάτης.

Ο επιθεωρητής Κ. Ζαχαρόπουλος παρουσίασε πώς η ΥΠΕΔΥΦΚΑ αποκάλυψε την υπόθεση απάτης με το σκεύασμα ειδικής διατροφής, αξιοποιώντας τα νέα ψηφιακά εργαλεία.

Η παρουσίαση αυτή προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον όλων των παρισταμένων και τελικά η ΥΠΕΔΥΦΚΑ απέσπασε το 1ο Πανευρωπαϊκό Βραβείο.

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίζονται οι ευρωπαϊκές διακρίσεις για τον ΕΟΠΥΥ στην καταπολέμηση της απάτης στην Υγεία

Εξοικονόμηση 220 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ από υγειονομικό υλικό και ειδική διατροφή

Ηλεκτρονικό «σαφάρι» του ΕΟΠΥΥ στέλνει για έλεγχο 120 παρόχους - Οι «ύποπτες» περιπτώσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις