ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Διπλωματικό θρίλερ σε εξέλιξη

Ουκρανία: Διπλωματικό θρίλερ σε εξέλιξη

Νέα επεισόδια σημειώνονται αυτή την ώρα στο Κίεβο - Σεκλοιό χιλιάδων διαδηλωτών παραμένει η κεντρική πλατεία της Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, πεδίο των άγριων συγκρούσεων των τελευταίων ημερών, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 100 ανθρώπους - Συνεχίζονται μετά το μεσημέρι οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου συμφωνίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, που μεταδίδει το Reuters, οι διαδηλωτές άνοιξαν πυρ κατά της αστυνομίας και προσπάθησαν να περάσουν με κατεύθυνση το κτήριο της Βουλής, χωρίς να διευκρινίζει αν οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά ή επιχείρησαν να συγκρατήσουν τους διαδηλωτές.

Δείτε εικόνα LIVE:

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε με ανακοίνωσή του τους διαδηλωτές ότι άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, προσπαθώντας να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να προχωρήσουν προς το κτίριο του Κοινοβουλίου.

Η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι ανταπέδωσε τα πυρά των διαδηλωτών στον δρόμο ανάμεσα στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας και το Κοινοβούλιο, χωρίς να διευκρινίσει εάν υπάρχουν θύματα. Στην αστυνομική ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι επιτόπου έχουν αναπτυχθεί ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις για να επιτρέψουν την υποχώρηση των αστυνομικών που έχουν αποκλείσει τον δρόμο προς το Κοινοβούλιο, εάν δεχθούν επίθεση.

Ταυτόχρονα, συμπλοκές ανάμεσα στους βουλευτές ξέσπασαν στον ουκρανικό κοινοβούλιο κατά την ανάπαυλα των εργασιών, καθυστερώντας τη συζήτηση για ενδεχόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα περιορίζει τις εξουσίες του προέδρου της χώρας.

Χάος επικράτησε στην αίθουσα των συνεδριάσεων όταν βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια για αρκετή ώρα. Μετά την αποχώρηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ρίμπακ συνεχίσθηκαν οι διαπληκτισμοί.

Στο πολιτικό πεδίο, στην επίτευξη συμφωνίας για λύση της αιματηρής κρίσης φτάνουν Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευση, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

slide 338384 3450576 free

Την ανακοίνωση φέρεται να έκανε η κυβέρνηση Γιανουκόβιτς, ωστόσο όπως ανακοίνωσε από το Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Στανισλάς Σικόρσκι, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ουκρανική ηγεσία, την αντιπολίτευση, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Ρωσία θα επαναληφθούν μετά το μεσημέρι.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς είχε προειδοποιήσει ότι το σχέδιο συμφωνίας αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαβουλεύσεων και "δεν μπορούμε να πούμε τίποτε μέχρι το μεσημέρι".

"Ιδιαίτερα η αντιπολίτευση θέλει να έχει τη δυνατότητα να διαβουλευθεί με ορισμένους από τους εντολείς της, πράγμα που είναι απολύτως κατανοητό", πρόσθεσε. Υπάρχουν ελπίδες ότι οι δύσκολες συνομιλίες για την κρίση στην Ουκρανία, που διεξάγονται με τη μεσολάβηση τριών υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδηγούν προς λύση του εμφυλίου που έχει ξεσπάσει.

Σύμφωνα με το Reuters η συμφωνία ενδέχεται να υπογραφεί ακόμα και μέσα στην ημέρα.

Μετά την πιο αιματηρή ημέρα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος είχε πολύωρη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, που βρίσκονται στο Κίεβο, φέρεται να συναινεί σε ένα συμβιβαστικό σχέδιο, που προβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας σε 10 μέρες, την τροποποίηση του Συντάγματος και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, μέσα στο 2014.

Πηγή της ΕΕ ανέφερε νωρίτερα σήμερα, ότι οι συνομιλίες ανάμεσα σε υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ηγέτες της αντιπολίτευσης και βουλευτές για την εξεύρεση μιας πολιτικής διευθέτησης πλησιάζουν στο τέλος.

2b47f122-4706-402b-b852-ed4dfd04a356 500

Οι υπουργοί, από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πολωνία, συνομιλούν επί ώρες στο πλαίσιο "δύσκολων διαπραγματεύσεων", όπως τις αποκάλεσαν, προσπαθώντας να εκπονήσουν ένα σχέδιο για τον τερματισμό της κρίσης η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 75 ανθρώπους μέσα σε δύο ημέρες.

Οι δρόμοι της πλατείας Ανεξαρτησίας, εχθές Πέμπτη, γέμισαν με πτώματα και ασθενοφόρα και εκατοντάδες γιατροί προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματισμένους.

Το κυβερνών κόμμα πάντως, κάλεσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, όλους τους εμπλεκόμενους στις συγκρούσεις να κατεβάσουν τα όπλα και να σταματήσει η βία. Η κατάσταση το πρωί είναι σχετικά ήρεμη στην πλατεία, όπου παραμένουν χιλιάδες διαδηλωτές.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται όλο το βράδυ οι ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μετά τη διαμεσολάβηση των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, με την ελπίδα να μπει ένα τέλος στην αιματοχυσία στο Κίεβο.

«Οι συνομιλίες του Πολωνού, του Γερμανού και του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών στο γραφείο του Γιανούκοβιτς συνεχίζονται. Σε αυτές παρίστανται οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και πολλοί βουλευτές» έγραψε στο Twitter ο Μάρτσιν Βόιστσεσόφσκι, εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος είναι στο Κίεβο συνοδεύοντας τον επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

slide 338384 3450281 free

Διπλωματικός μαραθώνιος

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είχαν το απόγευμα πολύωρη συνάντηση με τον Γιανούκοβιτς, συνέχισαν με μια συνάντηση δύο ωρών με τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης και έχουν νέα συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο.

Ο Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για έναν «οδικό χάρτη» που θα αποκλιμακώσει την κρίση, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες «πολύ δύσκολες».

Σε κάθε περίπτωση, οι τρεις ευρωπαίοι υπουργοί αποφάσισαν να παρατείνουν την παραμονή τους στο Κίεβο, προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Γύρω στις 02:00 τοπική ώρα (04:00 ώρα Μόσχας) ο Βλαντίμιρ Λουκίν, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Πούτιν, πήρε μέρος στις συνομιλίες των τριών υπουργών Εξωτερικών (της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας), καθώς και ηγετών της αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς.

ukraineegotiations

Νωρίς το πρωί, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, υπέβαλε την παραίτησή του ο υπαρχηγός του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου Γιούρι Ντουμάνσκι, δηλώνοντας ότι διαφωνεί με την εμπλοκή του στρατού στην «εμφύλια σύγκρουση», γεγονός, που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια ζωών τόσο στρατιωτικών, όσο και πολιτών. Την Τετάρτη είχε αντικατασταθεί ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της χώρας Βλαντίμιρ Ζαμάνα από τον ναύαρχο Βίκτορ Ιλίν, χωρίς ωστόσο να γίνουν ευρέως γνωστοί οι λόγοι της αλλαγής. Ο Ζαμάνα ανέλαβε πάντως το αξίωμα του αναπληρωτή γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και 'Αμυνας της Ουκρανίας υπό τον πρόεδρο της χώρας.

Ρώσοι και Ουκρανοί σχολιαστές εκτιμούν ότι οι αλλαγές αυτές σχετίζονται τόσο με τις πιέσεις, που δέχεται ο πρόεδρος της Ουκρανίας από αξιωματούχους των νότιων και ανατολικών περιφερειών της χώρας «να επιβάλει την τάξη και να πατάξει τους εξτρεμιστές», όσο και με τον εκνευρισμό, που έχει προκληθεί στο αμερικανικό Πεντάγωνο, γιατί επί μία εβδομάδα τουλάχιστον ο αρχηγός του Τζον Κίρμπι δεν είχε κατορθώσει να συνομιλήσει με τους Ουκρανούς ομολόγους του.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο οδικός χάρτης θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχηματισμό μιας προσωρινής κυβέρνησης.

«Πρέπει να βρούμε κάθε τρόπο για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα το σχηματισμό μίας κυβέρνησης, να εξετάσουμε τη διεξαγωγή εκλογών και να δούμε πώς μπορούμε να τερματίσουμε τη βία, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει μια λύση», επισήμανε ο Φαμπιούς.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι έκρινε πως «έχει σημειωθεί πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις με στόχο να δοθεί ένα τέλος στην ουκρανική κρίση, αλλά «εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές διαφορές».

«Μετά τις διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση, επιστρέφουμε στον πρόεδρο για να συμβάλλουμε στις διαπραγματεύσεις. Σημειώθηκε πρόοδος, όμως οι σημαντικές αποκλίσεις υφίστανται ακόμη» έγραψε ο υπουργός στον προσωπικό του λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, ο Βιτάλι Κλίτσκο, είπε από την δική του πλευρά πως ελπίζει οι τρεις υπουργοί να μπορέσουν να καταλήξουν σε αυτόν τον οδικό χάρτη, στη συζήτησή τους με τον Πρόεδρο Γιανουκόβιτς και την αντιπολίτευση. «Δεν έχουμε ακόμη μια ξεκάθαρη απόφαση. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα», είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τον Γιανουκόβιτς.

Κυρώσεις σε όλους τους υπεύθυνους της βίας

Στις Βρυξέλλες, οι υπόλοιποι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασαν εκτάκτως, αποφάσισαν την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων κατά των εμπλεκόμενων στην έξαρση της βίας - απαγόρευση της θεώρησης διαβατηρίων, «πάγωμα» τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό - χωρίς ωστόσο να προσδιορίζονται τα ονόματα των υπευθύνων.

Το γεγονός αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιληφθούν στη λίστα των κυρώσεων και ηγέτες της αντιπολίτευσης.

slide 338384 3450282 free
slide 338384 3450551 free

Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την επιβολή εμπάργκο σε υλικά και σε εξοπλισμό που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις ουκρανικές αρχές σε πράξεις βίαιης καταστολής.

Παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, αποφάσισαν να παρέμβουν και οι ηγέτες.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, εκδόθηκαν ταυτόχρονα ανακοινώσεις από την γερμανική καγκελαρία και τον Λευκό Οίκο. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, και με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμήρ Πούτιν και απηύθυναν από κοινού μήνυμα για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, το συντομότερο δυνατόν.

Ο Λευκός Οίκος είχε νωρίτερα απευθύνει σκληρή προειδοποίηση κατά της χρήσης βίας στην Ουκρανία και ιδίως κατά της εμπλοκής του στρατού στην κρίση.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Νέα τηλεφωνική συνομιλία είχε ο Μπάιντεν με τον Γιανουκόβιτς

Ουκρανία: Άμεση πολιτική λύση θέλουν Μέρκελ-Ομπάμα-Πούτιν

«Ο Γιανουκόβιτς συμφωνεί στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το 2014»

Διαψεύδει η Μόσχα την παροχή «πολιτικού ασύλου» στον Γιανουκόβιτς

Ουκρανία: Οι επεξεργάζονται λύση με τον Γιανουκόβιτς

Ουκρανία: Η ΕΕ συμφώνησε να επιβάλει κυρώσεις

Μεγαλώνει ο «κύκλος του αίματος» στο Κίεβο

Το συγκλονιστικό tweet Ουκρανής νοσοκόμας: «Πεθαίνω»

Λευκός Οίκος προς Γιανουκόβιτς: Απόσυρε αμέσως τις δυνάμεις ασφαλείας

Ο Πούτιν στέλνει εκπρόσωπο στο Κίεβο

Ουκρανία: Συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ

Ουκρανία: Αιχμάλωτοι των διαδηλωτών 67 αστυνομικοί

Αποχωρεί ο Δήμαρχος του Κιέβου

Πεθαίνοντας στην Ουκρανία...

Συνεχίζεται η αιματοχυσία ! Πάνω από 50 οι νεκροί στο Κίεβο (vid)

Οι αιματηρές συγκρούσεις στο Κίεβο μέσα από τον φακό του Γ. Μπεχράκη

Βίντεο: Ελεύθεροι σκοπευτές στη Ουκρανία δίνουν τη χαριστική βολή

Ουκρανοί αθλητές αποχωρούν από το Σότσι λόγω της αιματοχυσίας