ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Δύσκολο να αποκατασταθεί η εκεχειρία στη Γάζα

Ομπάμα: Δύσκολο να αποκατασταθεί η εκεχειρία στη Γάζα

Την πεποίθησή του θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τους φόνους δύο Ισραηλινών στρατιωτών και την αιχμαλώτιση ενός ακόμη, εξέφρασε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κάλεσε τη Χαμάς και τις άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις να απελευθερώσουν τον αιχμάλωτο Ισραηλινό στρατιώτη, χαρακτηρίζοντάς το αναγκαία προϋπόθεση για να αμβλυνθεί η ένταση και να αποκατασταθεί η εκεχειρία που κατέρρευσε.

«Εάν αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την προσπάθεια να διευθετηθεί αυτή η κατάσταση, ο στρατιώτης αυτός πρέπει να απελευθερωθεί άνευ όρων το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Μια εκεχειρία είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαμε να σταματήσουμε τους σκοτωμούς, να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε ορισμένα από τα ζητήματα που δημιούργησαν την κρίση», συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, συνεχίζοντας: «Η προσπάθεια να αποκατασταθεί (η εκεχειρία) θα αποτελέσει μια πρόκληση, αλλά θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε προσπάθειες».

Σε αυτό το σημείο ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι μια συμφωνία θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί εάν το Ισραήλ και η διεθνής κοινότητα δεν πιστέψουν πως η Χαμάς θα την εφαρμόσει.

Ο Ομπάμα σημείωσε επίσης ότι όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι προσπαθεί να επιτύχει μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας «θα οφείλαμε να τον υποστηρίζουμε» και όχι «να διαμαρτυρόμαστε» —αναφερόμενος προφανώς στις επικρίσεις που δέχθηκε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη χώρα του και από το Ισραήλ — ενώ υπογράμμισε ότι θέλει να δει από μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης να γίνεται ό,τι είναι δυνατόν ώστε να εξασφαλιστεί πως δεν θα χάνουν τη ζωή τους Παλαιστίνιοι άμαχοι.

Διαβάστε ακόμα:

Κίνα: Σκύλος τού ξερίζωσε τον… ανδρισμό! (photo)

Νέα Υόρκη: Περαστικός τον πυροβόλησε απρόκλητα στο πρόσωπο! (video)

Βρετανία: Κινδύνεψε με ακρωτηριασμό από δάγκωμα αράχνης! (photos)

ΗΠΑ: «Καυτή» γιαγιά έκανε σεξ σε περίπτερο με νεαρό εραστή της! (vid+phs)

Καναδάς: ATM μοίρασε δώρα και λεφτά! (vid+phs)

Εκκενώνεται το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας

Μυστήριο με περίτεχνα αγρογλυφικά σε Ρωσία και Γερμανία! (videos)