ΚΟΣΜΟΣ

Ποιον τρομοκράτη αντέγραψε ο μακελάρης

Ποιον τρομοκράτη αντέγραψε ο μακελάρης
Σε χίλιες πεντακόσιες σελίδες παραληρήματος περιέχεται το αντιισλαμικό μανιφέστο του Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ...

Σε χίλιες πεντακόσιες σελίδες παραληρήματος περιέχεται το αντιισλαμικό μανιφέστο του Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, φερόμενου ως δράστη της διπλής τραγωδίας στο Όσλο και το νησί Οτόγια, που στοίχισε τη ζωή σε 93 ανθρώπους.

Όπως επιβεβαίωσε η νορβηγική αστυνομία, το κείμενο με τίτλο «2083: Μια Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας» αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο λίγες μόλις ώρες πριν από την πραγματοποίηση των επιθέσεων.

Το μανιφέστο του Μπρέιβικ προκαλεί την οργή της κοινής γνώμης με φράσεις όπως «Όταν αποφασίσεις να χτυπήσεις, είναι καλύτερο να σκοτώσεις πολύ περισσότερους από αρκετούς, ειδάλλως διατρέχεις τον κίνδυνο να μειώσεις τον επιθυμητό ιδεολογικό αντίκτυπο του πλήγματος», ωστόσο ο ακροδεξιός Νορβηγός «έκλεψε» ιδέες από έναν άλλο τρομοκράτη.

Πρόκειται για τον Αμερικανό Theodore Kaczynski, ο οποίος εγκαινίασε την τακτική με τα δέματα-βόμβες, τα οποία έστελνε με το ταχυδρομείο και τρομοκρατούσε τις ΗΠΑ για περίπου 20 χρόνια. Πολέμιος της τεχνολογίας και της προόδου, ο Kaczynski σκότωσε τρία άτομα με τα τρομο-πακέτα του, ενώ οι τραυματίες από τις επιθέσεις του ξεπερνούν τους είκοσι.

Οι στόχοι του ήταν κυρίως πανεπιστήμια και αεροπορικές εταιρείες, ενώ έδρασε από το 1970 μέχρι το 1990. Τώρα εκτίει ποινή ισοβίων σε αμερικανική φυλακή.

Ο Kaczynski είχε συντάξει και αυτός το δικό του μανιφέστο, με τον τίτλο «Unabomber». Ο Νορβηγός μακελάρης, που ισχυρίστηκε ότι του πήρε εννέα χρόνια για να συγγράψει την «Διακήρυξη», αντέγραψε ολόκληρα κομμάτια από τον Αμερικανό τρομοκράτη.

Μάλιστα, ο Μπρέιβικ οικειοποιείται και όρους για την επίθεσή του στην «ισλαμική αποικιοκρατία και τον εξισλαμισμό της δυτικής Ευρώπης» και στην «άνοδο του πολιτιστικού Μαρξισμού και της πολυπολιτισμικότητας».

Μία διαφορά είναι ότι ο 32χρονος Νορβηγός έχει αντικαταστήσει τη λέξη «μαύρος», που χρησιμοποιεί ο Kaczynski για τις ρατσιστικές επιθέσεις του στο Unabomber, με τη λέξη «ισλαμιστής».

Άλλωστε «σταυροφορία» κατά των μουσουλμάνων ήθελε να κηρύξει ο Μπρέιβικ και έτσι προσάρμοσε το παραλήρημα ενός άλλου τρομοκράτη στα δικά του μέτρα.

Διαβάστε επίσης:

Νέες συλλήψεις στο Όσλο

Σοκαρισμένος ο πατέρας του Νορβηγού μακελάρη

«Μόνος» έδρασε ο μακελάρης της Νορβηγίας

Ομολογία σοκ - «Απαραίτητες οι πράξεις μου»