ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αρχίζει σήμερα Παρασκευή η δίκη Διώτη για το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ

Αρχίζει σήμερα Παρασκευή η δίκη Διώτη για το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθεται σήμερα, Παρασκευή (30/09/2016), ο πρώην εισαγγελέας και πρώην επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), Ιωάννης Διώτης, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Διώτης βαρύνεται με το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσίας σε βαθμό κακουργήματος. Όπως αναφέρει σχετικά το παραπεμπτικό βούλευμα, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ «δεν αξιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία περιλαμβάνονταν 2.062 ονομάτων Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορουμένου είχαν προσπαθήσει να αντιτείνουν, πως ο κ. Διώτης αδυνατούσε να αξιοποιήσει το περιεχόμενο της επίμαχης λίστας, ισχυριζόμενοι πως το υλικό στο σύνολό του ήταν παράνομο και δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε καμία περίπτωση. Ωστόσο, το επιχείρημα αυτό δεν έγινε δεκτό από το Δικαστικό Συμβούλιο και ως εκ τούτου αποφάσισε την παραπομπή του πρώην εισαγγελικού λειτουργού σε δίκη.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Διώτης είχε αναλάβει επικεφαλής του ΣΔΟΕ στις 6 Μαΐου 2011, διαδεχόμενος τον Ιωάννη Καπελέρη, για τον οποίο τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου έκριναν ότι δεν πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη.

Σημειώνεται πως η δίκη Διώτη ξεκινά ενάμιση περίπου χρόνο μετά την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο Ειδικό Δικαστήριο, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Τότε, οι ανώτατοι δικαστές είχαν κρίνει ένοχο τον κ. Παπακωνσταντίνου για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος, αλλά τον είχαν αθωώσει για την κατηγορία της απιστίας. Εξάλλου του είχαν επιβάλει ποινή φυλάκισης ενός έτους, με αναστολή, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Σχετικές ειδήσεις