ΥΓΕΙΑ

Θεοδοσιάδης: Κόβουν τα φάρμακά τους γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν

Θεοδοσιάδης: Κόβουν τα φάρμακά τους γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν

Την διαπίστωση ότι πολλοί πολίτες κόβουν τα φάρμακά τους, ή... αυτοσχεδιάζουν για την θεραπεία τους, καθώς τα χρήματα δεν περισσεύουν, ενώ γενικότερα υπάρχει μία δυσκολία να έχουν πρόσβαση στις θεραπείες τους καταθέτει στο onΜed. gr ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Για το ποιος φταίει για την κατάσταση αυτή, ο κ. Θεοδοσιάδης, είναι ξεκάθαρος, υπογραμμίζοντας:

«δεν μου αρέσει να μοιράζω ευθύνες και ούτε θα ήθελα να είμαι υπουργός σε αυτές τις συνθήκες, πραγματικά δεν θα ήθελα να είμαι Αδωνις σε αυτήν την χρονική στιγμή, ωστόσο θεωρώ ότι οι υπουργοί δεν κάνουν αυτό που θέλουν».

«Υπάρχει μία δυσκολία στην πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα σε σχέση με τα όσα συνέβαιναν πριν κάποια χρόνια, όπου η πρόσβαση στις θεραπείες ήταν εύκολη και φθηνή υπόθεση και για τον λόγο αυτό, επέτρεπε σπατάλες», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ και συνεχίζει:

«Ας μην ξεχνάμε, ότι το 2009 το ποσοστό συμμετοχής που πλήρωναν οι ασφαλισμένοι ανερχόταν στο 9%, ποσοστό που δεν υπήρχε πουθενά στον κόσμο ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες. Βεβαίως από το σημείο αυτό, μέχρι το 21% που έχουμε φθάσει σήμερα, είναι μεγάλη η απόσταση. Φυσικά αυτό δεν θα δημιουργούσε προβλήματα σε μεγάλο βαθμό, εάν δεν συνέπιπτε με αντίστοιχη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων».

«Όπως αντιλαμβάνεστε η κατάσταση αυτή, έχει αλυσιδωτές συνέπειες και δημιουργεί κραδασμούς, γκρίνιες, και περιορισμό στα φάρμακα. Εδώ επομένως, έρχεται και κουμπώνει αυτό που λέμε, ότι δηλαδή υπάρχουν ασθενείς που αραιώνουν τις δόσεις τους, καθώς τα χρήματα δεν περισσεύουν για να λάβουν ολόκληρη και όπως πρέπει την θεραπεία τους. Επίσης, υπάρχουν φαινόμενα όπου πολίτες αυτοσχεδιάζουν ή προχωρούν σε αυτοθεραπεία, προκειμένου να πάρουν μεν το φάρμακό τους αλλά όχι στην ενδεδειγμένη δόση εξαιτίας της τρομακτικής ύφεσης που βιώνουμε».

Ο κ. Θεοδοσιάδης υποστηρίζει, ότι είναι αλήθεια, πως οι πολίτες, αναζητούν κάποια φάρμακα αξιολογώντας από μόνοι τους ποια από αυτά θα αφαιρέσουν στην συνέχεια από την θεραπεία τους.

Βεβαίως οι περιπτώσεις αυτές, τονίζει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, δεν αφορούν σε χρονίως πάσχοντες αλλά σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν κάποια έκτακτα περιστατικά.

«Βλέπετε φθάσαμε από το ένα άκρο στο άλλο: από εκεί που ο κάθε γιατρός, ακόμη και ορθοπεδικός, συνταγογραφούσε σκευάσματα για γαστροπροστασία και τώρα αυτή η θεραπεία, δεν γράφεται παρά μόνο από γαστρεντερολόγο».

Φυσικά ήταν μία κατάσταση σπατάλης, ασυδοσίας, έλλειψης προγραμματισμού Πρωτοκόλλων, όπου ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε, σημειώνει ο κ. Θεοδοσιάδης, προσθέτοντας, ότι και από την ασύδοτη αυτή κατάσταση, περάσαμε στην άλλη πλευρά, εξαιτίας της σοβαρής δημοσιονομικής κατάστασης, οι πολίτες να υποφέρουν.

Ποια είναι όμως η άποψη του προέδρου του ΠΦΣ για τις δράσεις πολιτών και οργανώσεων αναφορικά με την διανομή φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες και ανασφάλιστους;

«Είμαι τελείως αντίθετος με την φιλανθρωπία, με προσβάλλει έχω μία άλλη αντίληψη για το θέμα της προσφοράς», απαντά ο κ. Θεοδοσιάδης με παρρησία, προσθέτοντας, ότι δεν τα λέω αυτά γιατί είμαι ανάλγητος.

Οι πολίτες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το κράτος, διότι φανταστείτε τα φάρμακα που αποστέλλονται στις ευπαθείς αυτές ομάδες, σε τι κατάσταση φθάνουν. Μπορεί οι πολίτες να έχουν όλη την καλοσύνη να τα προσφέρουν, αλλά δεν γνωρίζουμε εάν είχαν τα φάρμακα σε ένα περιβάλλον υγρασίας, ή στο αυτοκίνητο σε ζέστη. «Θέλουμε ένα οργανωμένο κράτος πρόνοιας που θα προστατεύει τους πολίτες με αξιοπρέπεια και τάξη» καταλήγει.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Υγειονομική γενοκτονία καταγγέλλει γιατρός του Νοσοκομείου Νίκαιας

Έντονη φημολογία για «δώρα» εκατομμυρίων σε Έλληνες αξιωματούχους

Μ. Βλασταράκος: Οι αριθμοί δεν έχουν αξία όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν

Ο Άδωνις δίνει σε ιδιώτες τα κέντρα υγείας με ύποπτες διαδικασίες

ΣΟΚ - Πέθαναν από καρκίνο επειδή δεν είχαν χρήματα για τη θεραπεία

Γιατροί: «Μας σκοτώνετε κ. Άδωνι»

Πατούλης: O Άδωνις καταστρέφει το πλεονέκτημα της Ελλάδας

Τέλος στη δημόσια υγεία με υπογραφή Άδωνι Γεωργιάδη

Με υπογραφή Άδωνη η ταφόπλακα και στα εμβόλια

Βαρβάρα Ανεμοδουρά: Γιατί καταγγέλλω τον Άδωνι

Ήρθε η ώρα οι γιατροί να ρίξουν την κυβέρνηση;

Προμελετημένη μεθόδευση Γεωργιάδη με τις ευλογίες Σαμαρά

Κοινή έκκληση για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Υγεία

Εργαζόμενοι ΕΟΠΥΥ: Τα ψέματα του Άδωνι με χρονολογική σειρά