ΥΓΕΙΑ

Η απεργία στον ΕΟΠΥΥ αναγκάζει σε «υποχώρηση» τον Α. Γεωργιάδη

Η απεργία στον ΕΟΠΥΥ αναγκάζει σε «υποχώρηση» τον Α. Γεωργιάδη

Αναβολή ενός μήνα στην κινητικότητα προτείνει ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, για να σταματήσουν την απεργία οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.


Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε σε διάλογο τους γιατρούς, είπε ότι δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο επιστράτευσης και πρότεινε «πάγωμα» της διαθεσιμότητας για ένα μήνα «σε περίπτωση που λήξει σήμερα η απεργία».

Με την έναρξη των κινητοποιήσεων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας είχε σπεύσει να προεξοφλήσει την «αποτυχία» της απεργίας. Τότε είχε δηλώσει ότι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η απεργία «δεν είχε μεγάλη επιτυχία». Η πραγματικότητα, όμως, διέψευσε άλλη μία φορά τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος μετά τις «απειλές» και τα plan b του υπουργείου Υγείας, τώρα αναγκάζεται να αναδιπλωθεί.

Μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Δεν έχω πει ποτέ τη λέξη επιστράτευση και δεν νομίζω ότι θα χρειαζόταν να πάρουμε ένα τέτοιο μέτρο. Εγώ ανακοίνωσα από χθες μαζί με τον κ. Μπέζα, τον αρμόδιο υφυπουργό, όπου χειριζόμαστε αυτό το θέμα, ότι εμείς δεσμευόμαστε εάν οι γιατροί λύσουν την απεργία τους ει δυνατόν και σήμερα και πάψουν να ταλαιπωρούν τον κόσμο, για ένα μήνα να μην γίνει απολύτως τίποτα και να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να δούμε το σχέδιο γραμμή γραμμή, να δούμε πού μπορούμε να συμφωνήσουμε και να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για εκείνους εκ των γιατρών για τους οποίους θα κριθεί ότι δεν ανήκουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

giatroi-eopyy

Ο κ. Γεωργιάδης, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, μίλησε με «θερμά» λόγια για τη μεγάλη προσφορά των γιατρών και κάλεσε σε ανοιχτό διάλογο τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στον ΕΟΠΥΥ με αφορμή την κατάθεση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των βασικών αξόνων του σχεδίου, την Τετάρτη.

«Να είναι και τα κόμματα στον διάλογο, να είναι όλοι οι ενδιαφερόμενοι στον διάλογο και να πάμε όλοι μαζί να φτιάξουμε ένα ενιαίο δημόσιο καθολικού χαρακτήρα, ελευθέρας πρόσβασης πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Αυτός πρέπει να είναι ο κεντρικός στόχος που πρέπει όλους να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει», τόνισε.

Η αλλαγή στάσης του κ. Γεωργιάδη έρχεται μετά από μηνύματα δυσαρέσκειας από στελέχη τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, που φέρεται να έλαβε ο υπουργός Υγείας τις προηγούμενες ημέρες αναφορικά με τους χειρισμούς του. Ενδεικτικό είναι το σχόλιο στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μετά από συνάντηση που είχαν με εργαζομένους και γιατρούς του ΕΟΠΥΥ: «Δεν χρειάζονται φλυαρίες, αλλά σχέδιο από τον υπουργό Υγείας». Επίσης, τόνισαν ότι η τακτική της σύγκρουσης που ακολουθεί ο κ. Γεωργιάδης δημιουργεί επικίνδυνα αδιέξοδα και υπονομεύει τις μελλοντικές προσπάθειες.

Πάντως, η πρώτη απάντηση στον κ. Γεωργιάδη ήρθε από τον πρόεδρο του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΣΕΥΠ) - ΕΟΠΥΥ Αττικής, Παναγιώτη Ψυχάρη: «Ο κ. υπουργός Υγείας επιχειρεί τώρα να αναβάλει για έναν μήνα την "εκτέλεση" του δημοσίου συστήματος Υγείας. Επιχειρεί να αναβάλει για έναν μήνα τις απολύσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Είναι η μόνη υποχώρηση την οποία μπορεί να κάνει, μετά από τις πολύ μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου». Σύμφωνα με τον ίδιο οι κινητοποιήσεις των γιατρών θα συνεχιστούν.

Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ με τον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα και τον πρόεδρο του Οργανισμού Δημήτρη Κοντό, η οποία απέβη άκαρπη.

Ο όρος που έθεσαν οι γιατροί, ώστε να υπάρξει διάλογος, ήταν να μην ξαναγίνει αναφορά σε διαθεσιμότητα και απολύσεις. «Ούτε τώρα, ούτε το νέο χρόνο», σημείωσαν.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας κ. Μπέζας αντιπρότεινε «μορατόριουμ» δύο μηνών, ωστόσο δεν δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις.

Η πρόταση δεν ικανοποίησε τους γιατρούς, οι οποίοι αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Γιαννόπουλος: Στον αέρα η ποιότητα και η ασφάλεια των φαρμάκων

Η Ελλάδα έχει την χειρότερη περίθαλψη στην Ευρώπη

Εκατομμύρια ασφαλισμένοι στο κενό από το γκρέμισμα του ΕΟΠΥΥ

Και όμως... μπήκαμε - βγήκαμε ανενόχλητοι στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

κ. Πρωθυπουργέ τι έχετε να πείτε για την πορεία διάλυσης της Υγείας;

Ανεξέλεγκτα βάσει πρωτοκόλλου τα επικίνδυνα ισραηλινά φάρμακα στην ΕΕ

Οργή λαού για τα γενόσημα αλλά και την ακρίβεια στα φάρμακα (Video)

Στην «κόκκινη» λίστα ένα ακόμα ινδικό εργοστάσιο παραγωγής γενόσημων

Αποκάλυψη: Το plan b των εκκαθαρίσεων στον ΕΟΠΥΥ

Έπεσε σε κώμα λόγω παρενεργειών φθηνού γενόσημου

«Κατέβασαν» τα νυστέρια οι γιατροί στο νοσοκομείο του Ρίου

Ξεκινούν οι 1000 πρώτες απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ

Ο Σόρος-μέτοχος της TEVA- πίσω από την τροπολογία για τα φάρμακα;

Δαγρές: Κινδυνεύει η ελληνική παραγωγή από ξένα συμφέροντα