ΥΓΕΙΑ

Και όμως... μπήκαμε - βγήκαμε ανενόχλητοι στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Και όμως... μπήκαμε - βγήκαμε ανενόχλητοι στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΟΚ - Στο έλεος το αίμα των πολιτών

Ένα χρόνο μετά τις αποκαλύψεις του newsbomb.gr για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας στους Θρακομακεδόνες και όμως... Το ρεπορτάζ του newsbomb.gr τρανή απόδειξη για το γεγονός ότι η Δημόσια Υγεία στη χώρα μας βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο.

«Όλα γίνονται προκειμένου η όλη διαδικασία να είναι ασφαλής. Ασφαλής όχι μόνο για τους μεταγγιζόμενους αλλά και για τους αιμοδότες. Για αυτό τον λόγο ακολουθούνται πολύ αυστηρές, τεκμηριωμένες διαδικασίες, από την αρχή μέχρι το τέλος.», διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, που εδρεύει στους Θρακομακεδόνες, λίγο πιο πέρα από το Ολυμπιακό Χωριό.

Τι είναι όμως το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας;

Σύμφωνα και πάλι με τα όσα διαβάζουμε στην επίσης ιστοσελίδα του:

DSC 8975

«Μέχρι την ψήφιση του Nόμου για την αναδιοργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας (3402/17-10-2005) η οργάνωση της αιμοδοσίας (Ν.1820/17-11-1988) περιελάμβανε την Κεντρική Υπηρεσία (Διεύθυνση αιμοδοσίας) στο Υπουργείο Υγείας και τις Περιφερειακές Υπηρεσίες (Κέντρα και Σταθμούς Α και Β τάξεως) που εδράζονται στα νοσοκομεία της χώρας. Βάση αυτού του οργανωτικού σχήματος στην χώρα μας προβλεπόταν η ύπαρξη 14 Περιφερειακών Κέντρων, 14 Σταθμοί Α τάξεως με δυνατότητα συλλογής και ελέγχου του αίματος και 65 Σταθμοί Β τάξεως με ή χωρίς δικαίωμα αιμοληψιών και ελέγχων του αίματος.

Ο Nόμος 3402/17-10-2005 για την αναδιοργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας ήρθε, αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία να αλλάξει αυτή την οργανωτική δομή προβλέποντας, όπως όριζε και η Ευρωπαϊκή οδηγία 2002/98/ΕΚ, την οποία ουσιαστικά ενσωμάτωσε, την δημιουργία:

- Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας ως την αρμόδια αρχή για τον συντονισμό, έλεγχο, αδειοδότηση και εποπτεία των επιμέρους υπηρεσιών της αιμοδοσίας, με κύρια αποστολή τον συντονισμό της εξεύρεσης και συλλογής αίματος, τον έλεγχο της αποθεματοποίησης και κατεργασίας του καθώς και τον έλεγχο της διακίνησης.

- Κέντρων Αίματος ως εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες αιμοδοσίας με κύριες αρμοδιότητες την διενέργεια αιμοληψιών, την επεξεργασία/έλεγχο, την διακίνηση των μονάδων αίματος.

- Νοσοκομειακών υπηρεσιών αιμοδοσίας ως νοσοκομειακές μονάδες που συνεργάζονται με τα Κέντρα αλλά έχουν σαν κύρια αρμοδιότητα τους την πραγματοποίηση αιμοληψιών, τη συντήρηση στις υποδομές τους αίματος και παραγώγων και την διενέργεια όλων εκείνων των εξετάσεων προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφαλής και σωστή μετάγγιση του αίματος και των παραγώγων αυτού στον ασθενή».

DSC 8979

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Όπως έγραφε το newsbomb.gr από τις 5 Νοεμβρίου του 2012 ακόμη:

«Στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, για το πλύσιμο των φιαλιδίων υπάρχει ένα πολύ μικρό πλυντήριο, μπροστά σε ένα τεράστιο φούρνο αποστείρωσης. Οι γεμιστικές είναι μικρές με δύο ή τέσσερις βελόνες που ρίχνουν σταδιακά το υγρό για να μην αφρίζει κι έχουν ένα ελαστικό πώμα.

Οι σφραγιστικές μηχανές βρίσκονται εκτός του «στείρου» χώρου ενώ υπάρχει κι ένας μεγάλος κλίβανος για την παστερίωση των προϊόντων. Αυτά γίνονται στον πρώτο όροφο ενώ στο ισόγειο γίνεται χειρονακτικώς ο οπτικός έλεγχος και η συσκευασία.

Οι «εθνοσωτήρες» πολιτικοί που περνούν από κυβερνητικούς θώκους έχουν δείξει τόση απλοχεριά που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η σημερινή οικονομική κρίση. Στο τμήμα Ελέγχου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας έχουν εγκατασταθεί πανάκριβα όργανα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για ελάχιστο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν διότι άλλαξαν οι μέθοδοι ελέγχου των δειγμάτων!

Απορίας άξιο είναι γιατί πολλά από τα μηχανήματα στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έχουν παραληφθεί αλλά δεν χρησιμοποιούνται (σ.σ. όπως τα διαφράγματα για τα φίλτρα). Βρίσκονται ακόμα στις συσκευασίες τους! Ερωτηματικά προκαλούν και οι επιγραφές σε χώρους διαβάθμισης. Κανείς δεν γνωρίζει πώς είναι οι υπερπιέσεις στους χώρους αυτούς και σε τι κατάσταση είναι τα φίλτρα πάνω τους, αν είχε κανείς την απαραίτητη υπευθυνότητα να τα εγκαταστήσει».

Νίκος-Νικολόπουλος

Παρέμβαση Νικολόπουλου στη Βουλή

Βάσει όλων των παραπάνω μάλιστα ο Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή, χωρίς βέβαια να λάβει καμιά σοβαρή απάντηση επί του θέματος, εις ό,τι αφορούσε όλα τα παραπάνω.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΣΟΚ: Στο έλεος το αίμα των πολιτών

Σήμερα, Δεκέμβριος του 2013 πλέον, όλα τα παραπάνω όχι μόνο δεν έχουν αλλάξει, τουναντίον το ρεπορτάζ μας έρχεται να αποκαλύψει ότι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας είναι ένα κυριολεκτικό ξέφραγο αμπέλι και το αίμα των πολιτών στο έλεος του Κυρίου.

Το newsbomb.gr πιστό στην μεταξύ με τους αναγνώστες του συμφωνία για δημοσιογραφικό έλεγχο, όφειλε και πραγματοποίησε το ρεπορτάζ.

Ένα χρόνο μετά τις αρχικές μας αποκαλύψεις, ερχόμαστε και πάλι να αποδείξουμε ότι η Δημόσια Υγεία στη χώρα μας βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο.

DSC 8985

Εγκαταστάσεις Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Θρακομακεδόνες, λίγο μετά τη 1.00, μέρα μεσημέρι Σαββάτου.

Στο "φρουραρχείο" της κλεισμένης με μια κορδέλα πύλης εισόδου των εγκαταστάσεων ένας υπάλληλος ιδιωτικής εταιρείας security, που έχει αναλάβει την φύλαξή τους. Με πόσα, αλλά κυρίως γιατί τους πληρώνουμε (;), θα αναρωτηθούμε στο τέλος του ρεπορτάζ.

Ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο σταματάει μπροστά στην πύλη, κάνει όπισθεν, απομακρύνεται και εν συνεχεία, από απόσταση, σταθμεύει σε οπτική ευθεία και o οδηγός του φωτογραφίζει.

Ο φωτορεπόρτερ, μαζί με τον δημοσιογράφο του newsbomb.gr, αποφασίζουν να ελέγξουν περιμετρικά τις κτιριακές εγκαταστάσεις - δημόσια περιουσία των Ελλήνων. Κάπως έτσι καταλήγουν στην πίσω πλευρά των εγκαταστάσεων και έκπληκτοι βρίσκονται μπροστά σε ένα κομμάτι διαλυμένα συρματοπλέγματα.

DSC 8982

Η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις ελεύθερη από όποιον απλά το αποφασίσει.

DSC 8986

Το Ι.Χ. σταθμεύει και οι δύο άντρες κατεβαίνουν από αυτό και με δύο βήματα βρίσκονται εντός του περιβάλλοντα χώρου των εγκαταστάσεων. Δεν υπάρχει ψυχή. Ή μήπως όχι; Και όμως υπάρχουν δυο - τρια σταθμευμένα αυτοκίνητα στο χώρο, μεταξύ των οποίων και ένα υπηρεσιακό.

DSC 8987

Οι δύο άντρες συνεχίζουν, με τον φωτορεπόρτερ να απαθανατίζει σχεδόν κάθε τους βήμα.

DSC 8988

Και όμως... η εταιρεία security και οι άνδρες της πουθενά.

DSC 8989

Πλήρης εγκατάλειψη.

DSC 8992

Οι δυο άνδρες ανεβαίνουν πάνω σε μία από τις κτιριακές εγκαταστάσεις, φωτογραφίζουν, χωρίς να βιάζονται, ό,τι τους κινεί την περιέργεια.

DSC 8994

Οι εικόνες εγκατάλειψης, για τις οποίες ένα χρόνο πριν είχε γράψει ξανά το newsbomb.gr, δεν έχουν αλλάξει.

DSC 8995

Δείτε...

DSC 8997

Κι εδώ...

DSC 90001

«Δεν τραβάμε και μία φωτογραφία στο παμπρίζ του υπηρεσιακού», γνέφει ο δημοσιογράφος προς τον φωτορεπόρτερ. Εκείνος τον κοιτάει, σα να του λέει ότι αν περάσω από τον διάδρομο των κτιρίων, ίσως και να με δουν; «Ποιος», διερωτάται ο δημοσιογράφος και ο φωτορεπόρτερ φτάνει και πάλι ανενόχλητος στο υπηρεσιακό όχημα. Καθότι έμπειρος, είναι χαλαρός, δεν βιάζεται, τραβάει αρκετές φωτογραφίες.

DSC 9003

Τριγύρω τους πόρτες πολλές.

DSC 9002

- Τι θα συνέβαινε εάν άνοιγαν μία από αυτές τις πόρτες;

- Μέχρι που θα μπορούσε να φτάσει η πρόσβασή τους;

- Και αν δεν ήταν δημοσιογράφοι, αλλά κάποιοι που θα ήθελαν να κλέψουν ή ακόμα χειρότερα να αποκτήσουν πρόσβαση ακόμα και στα εργαστήρια;

- Ποιος ήταν εκεί για να τους απαγορεύσει;

- Και αν, λέμε αν, βρίσκονταν κάποιος, σε περίπτωση που οι δύο άντρες ήταν οπλισμένοι, τι θα μπορούσε να κάνει;

DSC 9008

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας στο έλεος...!!!

Αρκεί να φανταστεί κανείς τι θα μπορούσε να συμβεί, εάν κάποιος έπαιρνε την απόφαση και μπούκαρε με σκοπό να μολύνει ΑΙΜΑ...!

Εμείς ως οφείλαμε, ασκήσαμε απλά τον δημοσιογραφικό μας έλεγχο και μάλιστα για δεύτερη φορά. Εσείς, τι θα κάνετε πριν τριτώσει το κακό;

Διαβάστε επίσης:

κ. Πρωθυπουργέ τι έχετε να πείτε για την πορεία διάλυσης της Υγείας;

Ανεξέλεγκτα βάσει πρωτοκόλλου τα επικίνδυνα ισραηλινά φάρμακα στην ΕΕ

Οργή λαού για τα γενόσημα αλλά και την ακρίβεια στα φάρμακα (Video)

Στην «κόκκινη» λίστα ένα ακόμα ινδικό εργοστάσιο παραγωγής γενόσημων

Αποκάλυψη: Το plan b των εκκαθαρίσεων στον ΕΟΠΥΥ

Έπεσε σε κώμα λόγω παρενεργειών φθηνού γενόσημου

«Κατέβασαν» τα νυστέρια οι γιατροί στο νοσοκομείο του Ρίου

Ξεκινούν οι 1000 πρώτες απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ

Ο Σόρος-μέτοχος της TEVA- πίσω από την τροπολογία για τα φάρμακα;

Δαγρές: Κινδυνεύει η ελληνική παραγωγή από ξένα συμφέροντα

«Η τροπολογία οδηγεί σε ελλείψεις και είσοδο ανωνύμων γενοσήμων»

Πέρασε η τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων

Ο Άδωνις «σκοτώνει» την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Φάρμακα: Το θέμα δεν είναι η τιμή, είναι η επάρκεια

«Πυρ και μανία» κόμμα και Μαξίμου με τον Άδωνι

Αλέξης Τσίπρας: Να αποσύρετε την επίμαχη τροπολογία για τα φάρμακα

Η απάντηση της «Αυγής» στον Άδωνι Γεωργιάδη

ΣΥΡΙΖΑ: Ντίλερ των πολυεθνικών ο Άδωνις Γεωργιάδης

Κατσαφάδος:Στην υγεία έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, όχι με νούμερα

Έρχεται το μεγάλο ναυάγιο του ΕΟΠΥΥ

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Εικόνες ντροπής στα νοσοκομεία (Βίντεο - Φωτογραφίες)

Μάχη για τη φαρμακευτική δαπάνη με φόντο τρομακτικές ελλείψεις

ATTIKON: 1η Νοέμβρη σταμάτησε ο σχεδιασμός θεραπειών για καρκινοπαθείς

Στο υπουργείο Οικονομικών η «καυτή πατάτα» της υγείας

Φάρμακα: Ας δούμε επιτέλους την ασφάλεια και όχι μόνο το κόστος

ΟΟΣΑ: Καταδικασμένοι οι Έλληνες από τις περικοπές στην Υγεία

Τροπολογία «δώρο» σε ξένες φαρμακοβιομηχανίες