ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα αυξηθούν δύο εκατομμύρια επικουρικές συντάξεις έως και 74 ευρώ

Πώς θα αυξηθούν δύο εκατομμύρια επικουρικές συντάξεις έως και 74 ευρώ

Αυξημένες λόγω μηδενικής παρακράτησης φόρου θα είναι οι καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις. Το σχέδιο αφορά ποσά κάτω των 9.550 ευρώ ετησίως, που αντιστοιχούν σε 795,83 ευρώ τον μήνα.

Αυξήσεις από 5 μέχρι και 74 ευρώ τον μήνα σε όλες τις επικουρικές συντάξεις για πάνω από 2 εκατομμύρια συνταξιούχους, αλλά πληρωμή υψηλότερου φόρου την επόμενη χρονιά με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης φέρνει το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο καθεστώς παρακράτησης φόρου στις μηνιαίες αποδοχές από τα επικουρικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την κατάργηση του συστήματος αυτοτελούς παρακράτησης φόρου με συντελεστές 5%, 10% και 15% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, η μηνιαία παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών στα ποσά των επικουρικών συντάξεων θα διενεργείται αυτοτελώς από κάθε ασφαλιστικό ταμείο με βάση τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, στην οποία ισχύουν μεν φορολογικοί συντελεστές 22%, 32% και 42%, αλλά ταυτόχρονα ισχύει και έκπτωση φόρου που μηδενίζει τις επιβαρύνσεις για ετήσια ποσά επικουρικών συντάξεων μέχρι 9.550 ευρώ.

newego LARGE t 420 53737770

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα ποσά των επικουρικών συντάξεων και βοηθημάτων, τα οποία είναι σε ετήσια βάση χαμηλότερα των 9.550 ευρώ, δηλαδή μέχρι 795,83 ευρώ τον μήνα, δεν θα υπόκεινται πλέον σε κρατήσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Έτσι το καθαρό ποσό από τις επικουρικές συντάξεις που θα εισπράττουν οι συνταξιούχοι θα είναι αυξημένο λόγω της μηδενικής παρακράτησης φόρου κατά:

- 4,9 ευρώ εφόσον η επικουρική σύνταξη ανέρχεται σε 100 ευρώ τον μήνα.
- 9,85 ευρώ για μηνιαία επικουρική σύνταξη 200 ευρώ.
- 29,55 ευρώ εφόσον η επικουρική σύνταξη ανέρχεται σε 300 ευρώ τον μήνα.
- 59,10 ευρώ για μηνιαίες επικουρικές συντάξεις ύψους 400 ευρώ.
- 73,87 ευρώ για επικουρικές συντάξεις 500 ευρώ τον μήνα.

Ωστόσο, με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης το επόμενο έτος οι συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν «μαζεμένο» τον φόρο που αναλογεί στις επικουρικές.

Το σύστημα θα είναι προσωρινό, λένε παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών μέχρι να ετοιμαστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και συγκεκριμένα η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΗΚΑ) για την εφαρμογή του μόνιμου καθεστώτος.

Διαβάστε επίσης:

Την Πέμπτη θα καταβληθούν οι συντάξεις

Οι λαθρέμποροι «βγάζουν» όσα πληρώνει ο ελληνικός λαός για χαράτσια

Σταϊκούρας: Πρωτογενές πλεόνασμα και το 2014 χωρίς περιστολή μισθών