Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Σ. Κιτσινέλης: Να βγει μπροστά η επιστήμη

Σ. Κιτσινέλης: Να βγει μπροστά η επιστήμη

Έχω εκφράσει σε παλιότερο άρθρο την ανησυχία μου για τις συμβατικές μεθόδους παραγωγής ενέργειας, δείχνοντας μάλιστα με στοιχεία από επισήμους φορείς ότι ο αντίκτυπος τους στην παγκόσμια ανθρώπινη υγεία είναι παρά πολύ μεγάλος. Τέτοια στοιχεία αποτελούσαν πάντοτε ισχυρά επιχειρήματα για το πυρηνικό λόμπι το οποίο ισχυριζόταν όλα αυτά τα χρόνια πως η πυρηνική ενέργεια είναι ο μόνος σχετικά ασφαλής και καθαρός τρόπος κάλυψης των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών.

Είναι αλήθεια ότι σε θέματα απόδοσης καμία τεχνολογία δεν μπορεί να συναγωνιστεί τα πυρηνικά εργοστάσια. Και είναι αλήθεια ότι με τις κατάλληλες μελέτες και σχέδια μπορούν να αποτραπούν σοβαρά ατυχήματα.

Οι τραγικές εξελίξεις όμως στην Ιαπωνία μας θύμισαν κάτι σημαντικό. Ότι οι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί μπορούν να εξαπατούν ο ένας τον άλλο και οι δυο μαζί την κοινή γνώμη, αλλά κάνεις και τίποτε δεν μπορεί να εξαπατήσει την φύση.

Σίγουρα μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα οι κυβερνήσεις και λαοί πολλών χωρών θα επανεξετάσουν το θέμα κατασκευής νέων πυρηνικών εργοστασίων αλλά και θα ρίξουν ακόμα μεγαλύτερο βάρος στα σχέδια ασφάλειας και λειτουργίας των υπαρχόντων. Ένα δεύτερο σίγουρο συμπέρασμα είναι ότι θα επιταχυνθεί η έρευνα πάνω σε θέματα εναλλακτικών και νέων πηγών ενέργειας.

Και στις δυο περιπτώσεις όμως οι άνθρωποι που θα παίξουν τον σημαντικότερο ρόλο είναι οι επιστήμονες. Αυτοί πρέπει να έρθουν επιτέλους στο προσκήνιο και να στηριχτούν από δημοσιογράφους, πολιτικούς και επιχειρηματίες τόσο με κονδύλια όσο και με εμπιστοσύνη, περισσότερο σεβασμό και μεγαλύτερους ρόλους.

Όσο οι επιστήμονες παραμένουν στο περιθώριο της δημόσιας ζωής τόσο θα εκθέτουμε την τεχνολογία και εκείνη θα μας τιμωρεί για την επιπολαιότητα μας.

Όσο οι επιστήμονες περιορίζονται στον μικρό ρόλο των αναλυτών μεγάλων καταστροφών την επόμενη μέρα, τόσο θα έχουμε μεγάλες καταστροφές και ειδικούς που… άργησαν μια μέρα…

Δρ Σπύρος Κιτσινέλης

Διδάκτορας φυσικοχημείας και φασματοσκοπίας