ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου προς Ντάισελμπλουμ: Μειοψηφούν όσοι προσπαθούν να δυναμιτίσουν το κλίμα των διαπραγματεύσεων

Μαξίμου προς Ντάισελμπλουμ: Μειοψηφούν όσοι προσπαθούν να δυναμιτίσουν το κλίμα των διαπραγματεύσεων

«Είναι γνωστή η στάση που κρατούν συγκεκριμένοι κύκλοι της Ευρώπης, που πριν από κάθε διαπραγμάτευση φροντίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα και να δημιουργούν εντυπώσεις. Έχει αποδειχθεί ότι αυτοί στο τέλος μειοψηφούν», σχολιάζουν σήμερα, Παρασκευή (08/01/2016) κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφορικά με όσα υποστήριξε χθες ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πάρει πιθανόν μήνες για να ολοκληρωθεί.

Ο ίδιος δήλωσε, επίσης, ότι η Ευρωζώνη μπορεί να εξετάσει κινήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μόνον εάν η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ικανοποιητικά μία σειρά επίμαχων μεταρρυθμίσεων, κυρίως αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.

«Μπορεί να υπάρξει μία επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μόνον εάν υπάρξει συμφωνία σε όλα τα ανοικτά θέματα - και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι το μεγαλύτερο», δήλωσε χθες ο Ντάισελμπλουμ στο Άμστερνταμ. Η αξιολόγηση θα χρειασθεί «σίγουρα μάλλον μήνες παρά εβδομάδες», πρόσθεσε.

Εάν τα μέτρα για το συνταξιοδοτικό ψηφισθούν και η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το θέμα του ελληνικού χρέους θα μπει στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σημείωσε ο Ντάισελμπλουμ.

«Μία θετική έκβαση θα οδηγήσει σε περαιτέρω εκταμιεύσεις, δόσεις για την Ελλάδα, σε συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους και μέτρα σχετικά με το χρέος - αλλά αυτή θα είναι η σειρά των πραγμάτων», υπογράμμισε - μεταξύ άλλων - ο επικεφαλής του Eurogroup.

Σχετικές ειδήσεις