ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη με «κόκκινες γραμμές» και αστερίσκους

Σύσκεψη με «κόκκινες γραμμές» και αστερίσκους

Σε «σημείο μηδέν» βρίσκονται πλέον οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, κι ενώ το μεσημέρι, εκτός απροόπτου, θα γίνει τελικώς η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Οι διαδικασίες για το δεύτερο πακέτο διάσωσης αλλά και η συμφωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ.

Κι ενώ η συμφωνία για το PSI φαίνεται ότι έχει ήδη «κλειδώσει», στον αέρα βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, λόγω της αδιάλλακτης στάσης των ελεγκτών που ζητούν επιμόνως ριζικές αλλαγές στα εργασιακά.

Αναζητείται χρυσή τομή

Σε αυτό το δραματικό πλαίσιο, και με τη χώρα να βρίσκεται «στην κόψη του ξυραφιού», όπως δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση καλούνται να λάβουν επώδυνες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας τις επόμενες δεκαετίες.

Ακόμη όμως κι αν από το Μέγαρο Μαξίμου βγει «λευκός καπνός», αβέβαιη είναι η υπερψήφιση των μέτρων από τους βουλευτές, οι οποίοι θα κληθούν να πάρουν θέση στη Βουλή με το «πιστόλι στον κρόταφο».

Πρόθεση του Λουκά Παπαδήμου είναι να βρεθεί σημείο σύγκλισης μεταξύ των απαιτήσεων της τρόικας και των «κόκκινων γραμμών» που θέτουν οι Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαράς και Γ. Καρατζαφέρης, αποτρέποντας το ενδεχόμενο άμεσης και άτακτης χρεοκοπίας.

Σε περίπτωση που η σύσκεψη οδηγηθεί σε αδιέξοδο, ο κ. Παπαδήμος αναμένεται ότι θα ζητήσει από τους τρεις αρχηγούς να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις κατά μερικά 24ωρα, θέτοντας ωστόσο σε κίνδυνο τα χρονοδιαγράμματα, που πιέζουν ασφυκτικά, με καταληκτική ημερομηνία την 20ή Μαρτίου, οπότε και λήγει το ομόλογο των 14,5 δισ. ευρώ.

Κλειδώνει το «κούρεμα»

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα βρίσκονται οι εκπρόσωποι των τραπεζών, ήτοι ο Τσαρλς Νταλλάρα και ο Γιόζεφ Άκερμαν, οι οποίοι θα συναντηθούν με την κυβέρνηση για την οριστική ολοκλήρωση του PSI.

Όπως όλα δείχνουν, η συμφωνία για το PSI έχει ήδη κλείσει και προβλέπει «κούρεμα» περίπου 170 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η εφαρμογή της συμφωνίας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Διαβάστε επίσης:

Στον αέρα η διαπραγμάτευση

Το πιο μεγάλο παζάρι με την τρόικα

Βενιζέλος: «Στην κόψη του ξυραφιού η Ελλάδα»!

Σύσκεψη στο Μαξίμου με φόντο τη χρεοκοπία