ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Δεν θα εφαρμόσουμε το Μνημόνιο

Τσίπρας: Δεν θα εφαρμόσουμε το Μνημόνιο

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην εκπομπή «στον ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου -

Τι είπε για την οικονομία, τις υποκλοπές και τη δολοφονία του Π. Φύσσα

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας δίνοντας απαντήσεις για όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

Το Μνημόνιο, η δανειακή σύμβαση, η κατάσταση της οικονομίας, η δολοφονία του Π.Φύσσα και η Χρυσή Αυγή, οι δημοσκοπήσεις, οι κατηγορίες για υποκλοπές των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κομμάτων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «στον ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου, στον τηλεοπτικό σταθμό Star.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που αναλάβει τα ηνία της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμόσει το Μνημόνιο αλλά θα επαναδιαπραγματευθεί με τους εταίρους μας την δανειακή σύμβαση, καθώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλη λύση για την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

«Μνημόνιο και ΣΥΡΙΖΑ δεν συμβιβάζονται», ξεκαθάρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως είπε, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συμβιβάζονταν, αυτό θα σήμαινε την πλήρη απαξίωση της πολιτικής και θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για την αξιοπιστία του κόμματος.

Πάντως σημείωσε ότι, εάν σε περίπτωση σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, υπάρξει η απειλή διακοπής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, τότε το δικό μας όπλο είναι να σταματήσουμε να αποπληρώνουμε τους τόκους. Ωστόσο, όπως εκτίμησε, αυτό το σενάριο δεν θα πραγματοποιηθεί καθώς όλοι στην Ευρώπη προτιμούν τον συμβιβασμό.

Συνεχίζοντας είπε πως όσα κόμματα κυβέρνησαν από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, βαρύνονται για τη διαχείριση σκανδάλων και μιας σειράς υποθέσεων με καταστροφικά αποτελέσματα.

«Όσα έλεγαν ότι θα συμβούν με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, τελικά έγιναν με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση και το μνημόνιο», πρόσθεσε.

«Ρεαλιστική η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία»

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική οικονομία είναι «γενναία», «ρεαλιστική» και «εφαρμόσιμη».

Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προηγούμενα επίπεδα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα μέτρο με αναπτυξιακά αποτελέσματα.

Την ίδια ώρα, δεσμεύτηκε και για την παροχή κινήτρων προς τις επιχειρήσεις καθώς, όπως τόνισε, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το ασφαλιστικό σύστημα ως μια βραδυφλεγή βόμβα που απειλεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και χώρες, οι οποίες νομίζουν ότι ξεπέρασαν την κρίση.

Πέταξε το γάντι στον Σαμαρά

Στη διάρκεια της συνέντευξης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε εκ νέου τη διεξαγωγή τηλεοπτικής συζήτησης με τον Πρωθυπουργό, καλώντας τον κ. Σαμαρά να μην αποφεύγει τον διάλογο.

«Όχι να κάνουμε μία κοκορομαχία αλλά να δώσουμε απαντήσεις. Ο διάλογος είναι η πεμπτουσία της πολιτικής» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «ακραία ακροδεξιά στοιχεία» στο πρωθυπουργικό περιβάλλον που κατέθεταν εισηγήσεις για συνεργασία με την Χρυσή Αυγή. «Φοβόμαστε ότι όταν κάποιοι αισθάνονται ασφυκτικά και ότι δεν βγαίνει η πολιτική τους μπορεί να επενδύσουν στην πολιτική της έντασης και της πόλωσης προκειμένου να συγκρατήσουν δυνάμεις» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δικαιοσύνη για Σκουριές και Marfin»

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά τις Σκουριές και την Marfin, αφού καταδίκασε κατηγορηματικά τις εγκληματικές ενέργειες, υπογράμμισε την ανάγκη να αποδοθεί το ταχύτερο δυνατό δικαιοσύνη, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι επιφυλακτικός απέναντι σε όσα λέγονται και γράφονται, αν δεν υπάρξουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ενοχή ή όχι κάποιων προσώπων.

«Θα αποπεμφθεί όποιος λαδώνεται»

Απαντώντας σε ερώτηση ότι διεφθαρμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν προσχωρήσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως θα αποπέμψει όποιο στέλεχος έχει ενταχθεί στο κόμμα προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι βαρύνεται με λαδώματα και διαπλοκή.

«Διαθεσιμότητα στα πανεπιστήμια»

Αναφερόμενος στο μέτρο της διαθεσιμότητας στα πανεπιστήμια, είπε ότι είναι αδιανόητο να απολύονται 1.600 διοικητικοί υπάλληλοι από τα ΑΕΙ και πρόσθεσε πως το θέμα αυτό δεν έχει λήξει ακόμη.

Τέλος, για τη διαθεσιμότητα των σχολικών φυλάκων υποστήριξε ότι οι απολύσεις αυτές είναι παράνομες και αντισυνταγματικές ενώ δεσμεύτηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα αποκαταστήσει την αδικία αυτή.

Μεταναστευτικό

Ερωτηθείς σχετικά με το μεταναστευτικό, δήλωσε ότι μία από τις κύριες αιτίες των μεταναστευτικών ροών είναι οι πόλεμοι και αναφέρθηκε στις ανθρωπιστικές τραγωδίες στη Μεσόγειο με θύματα ανθρώπους που θέλουν μια καλύτερη ζωή.

«Πολιτική η δολοφονία του Π.Φύσσα»

Για την δολοφονία του 34χρονου μουσικού στο Κερατσίνι από μέλος της Χρυσής Αυγής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση, καθώς υπογράμμισε ότι «δεν υπήρχε πολιτική βούληση να τεθεί ενώπιον του νόμου αυτή η εγκληματική οργάνωση».

«Το δυστύχημα είναι ότι έπρεπε να χαθεί ένας νέος άνθρωπος με όνειρα με ελπίδες για να πάει τους 33 φακέλους ο κ. Δένδιας στη Δικαιοσύνη. Έπρεπε να γίνουν 33 με τριακοστό τρίτο τον φάκελο που αφορά τον αδικοχαμένο Π.Φύσσα. Ήταν η πέμπτη δολοφονία. Οι άλλοι τέσσερις δεν ήταν Έλληνες ήταν μετανάστες. Ίσως γι’ αυτό δεν έγινε ο ντόρος. Έπρεπε όμως να μην φτάσουμε να θρηνήσουμε έναν ακόμη νεκρό για να αποδοθούν ευθύνες» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Χαρακτήρισε «πολιτική» την δολοφονία του Π.Φύσσα και εξήγησε ότι υπάρχουν ομοιότητες με τις δολοφονίες του Γρ.Λαμπράκη, του Σ.Πέτρουλα και του Ν.Τεμπονέρα. «Είχαν βάλει στο μάτι τον Π.Φύσσα. Αυτό που δεν τους βγήκε ήταν ότι συνελήφθη ο δολοφόνος. Υπάρχει και μία ακόμη διαφορά. Τότε ήταν ένα παρακράτος που είχε διασυνδέσεις με την αστυνομία αλλά δεν είχε κανένα κύρος στην κοινωνία. Σήμερα βρίσκονται με την ψήφο του ελληνικού λαού στη Βουλή. Δεν είναι τα λούμπεν αποβράσματα. Δηλαδή είναι, αλλά κάθονται με κουστούμια στα κοινοβουλευτικά έδρανα» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

Ο Τσίπρας καλεί τον Σαμαρά σε «τηλεμαχία»

Τσίπρας: Η εντιμότητα το κριτήριο για την ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει «στρογγυλέψει» τις θέσεις του!