ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα άκρα η σύγκρουση με την τρόικα - Ορατό το ενδεχόμενο εκλογών

Στα άκρα η σύγκρουση με την τρόικα - Ορατό το ενδεχόμενο εκλογών

-Συμμάχους στη Ευρώπη αναζητά ο Σαμαράς.

-Η στρατηγική του Μαξίμου και οι επόμενες κινήσεις

Σε μετωπική σύγκρουση με τους δανειστές οδηγείται η ελληνική κυβέρνηση με όλα τα ενδεχόμενα να είναι πλέον ανοιχτά.

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και η κλιμακούμενη κόντρα δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρες κάλπες με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα και σίγουρα η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να σηκώσει το ανάλογο βάρος.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας φαίνεται ότι έχουν λάβει απόφαση να μην υποχωρήσουν στη θέση τους ότι πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα. Ακόμη και αν θέλουν να φανούν γενναιόδωροι προς τη χώρα μας, δεν είναι εύκολο να παραβλέψουν ότι λείπει ένα ποσό της τάξης των δύο δισ. ευρώ. Ποσό που μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο αν οι εκπρόσωποι της τριμερούς δεν κάνουν δεκτές κάποιες παραδοχές που έχει πάρει η ελληνική πλευρά.

Τη διαπραγμάτευση αναλαμβάνει πια σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή με επαφές με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο λόγος του όψιμου «αντάρτικου» είναι πως στο μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν ότι όσο κορυφώνονται ο πιέσεις των δανειστών για λήψη νέων μέτρων, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα η προοπτική για ελάφρυνση του χρέους και νέα βοήθεια με έξοδο από το Μνημόνιο πριν από τις ευρωεκλογές. Κάτι που θα δημιουργούσε ευνοϊκό κλίμα στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση για την κυβέρνηση, πιθανόν όμως να ενεργοποιούσε και το σενάριο που προβλέπει ταυτόχρονα και εθνικές εκλογές.

Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε χθες με τους πρωθυπουργούς της Μάλτας και της Ιταλίας. Επισήμως, στην ατζέντα των επαφών ήταν το μεταναστευτικό. Ανεπισήμως, ωστόσο, οι συναντήσεις αποτέλεσαν ευκαιρία για ζύμωση με στόχο τη δημιουργία μιας «συμμαχίας του Νότου» ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, όπου θα δοθεί και η κυριότερη πολιτική «μάχη».

Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να έχει επαφές με όσο το δυνατόν περισσότερους ομολόγους του και κυρίως με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Η συγκεκριμένη συνάντηση ίσως αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία για βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων. Αν η Μέρκελ δείξει ότι δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσει, τότε και ο Σαμαράς είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσει το "χαρτί" των εκλογών και της πολιτικής αστάθειας στη χώρα.

Όπως και να 'χει η συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη στάση και τις επόμενες κινήσεις του Μαξίμου.

Το μήνυμα «ούτε ένα βήμα πίσω για τη λήψη νέων μέτρων» εστάλη από την κυβέρνηση και ήδη άρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους, με τους Ρεν και Μπαρόζο να αντιδρούν με περίσσια ειρωνεία και αλαζονεία.

Για το λόγο αυτό ο Α. Σαμαράς θα επιχειρήσει να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα, για να αντιληφθούν όλοι ότι ο ελληνικός λαός δεν ανέχεται πλέον ούτε τα γελάκια, ούτε τις ειρωνείες, ούτε την κοροϊδία και τον χλευασμό των Ευρωπαίων.

Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου

Λίγες ώρες πριν την αναχώρηση του Πρωθυπουργού για τις Βρυξέλλες όπου θα έχει την ευκαιρία να θέσει το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος στους ομολόγους του κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συναντώνται, αύριο Τετάρτη, στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος θα οριστικοποιήσουν και την μεταξύ τους προγραμματική συμφωνία, που εκκρεμεί από τον Ιούνιο, το περιεχόμενο της οποίας είναι εξόχως οικονομικό. Συνιστά, σύμφωνα με αρκετούς που έχουν γνώση του περιεχομένου της, την κοινή διακήρυξη των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν έναντι της τρόικας των πιστωτών.

Σε αυτό το κείμενο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα δηλώνουν ότι στόχοι της κυβέρνησης είναι:

Η απαλλαγή από το μνημόνιο και η αποφυγή επιβολής νέων μέτρων, η ρύθμιση της βιωσιμότητας του χρέους και η αυτοδύναμη ανάπτυξη της χώρας (σ.σ. πρωτογενή πλεονάσματα). Παράλληλα, Σαμαράς και Βενιζέλος θα κάνουν λόγο για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και εξάντλησης της 4ετίας (σ.σ. κάτι για το οποίο πιέζει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θορυβημένος από τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος) ενώ θα ανοίξει και η ατζέντα των θεσμικών αλλαγών.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, η διαμόρφωση ενός εθνικού φορολογικού συστήματος και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην παιδεία και την υγεία. Τα δύο κόμματα, τέλος, θα υπογραμμίζουν τη βούλησή τους για τη συγκρότηση και υποστήριξη ενός δικτύου κοινωνικής συνοχής στη χώρα.

Η κυβέρνηση ναι μεν επισείει τον κίνδυνο εκλογών, δηλώνοντας ότι πρόθεσή της είναι να εξαντλήσει την 4ετίας, ωστόσο είναι σαφές ότι αυτές θα προκληθούν αυτόματα εφόσον οι πιστωτές εμμείνουν. Διότι πολύ απλά, όπως αναγνωρίζουν όλοι, νέα μέτρα δεν περνάνε από τη Βουλή.

Διαβάστε επίσης:

Τελειώνουν την κυβέρνηση οι Γερμανοί

Σαμαράς και Βενιζέλος συναντώνται ενόψει τρόικας

Η κυβέρνηση πετάει στην τρόικα το «χαρτί» των εκλογών

Κατσαφάδος: Δεν θα ψηφίσω οριζόντια μέτρα

Αντεπίθεση κατά της τρόικας σχεδιάζει το Μαξίμου

Αφόρητες πιέσεις στον Σαμαρά να αποκλείσει τα σενάρια!

Υπουργοί και βουλευτές στήνουν στο… απόσπασμα την τρόικα!